Säkra din affär mot inbrott

11 apr 2018

Mellan dryga 4.000 och 8.000 rån skedde under förra året. Det är en hög siffra, när man tänker på att bakom varje rån finns det en eller flera personer som berörs direkt av en sådan handling. Att bli rånad kan ge allt från stora ekonomiska skador till traumatiska sår hos en människa. Allt beror på hur rånet gick till. Har man blivit hotad till livet av rånare, kan det ge livslånga skador. Har rånet begåtts när man själv inte var på plats, är det ändå en skada som kan påverka en människa väldigt mycket. Bara själv förlusten av det som tjuven, eller tjuvarna kom över är en skada stor nog för en människa. Känslan av att någon har tagit sig in och rotat runt och förstört är stor nog för att någon inte ska återhämta sig.

Skydda affären med stålsäkra jalusier

Därför är det viktigt att hitta sätt att skydda sin affär, företag och arbetsplats. Samtidigt vill man ju inte ha en ståldörr som kunderna måste forcera varje gång som de ska ta sig in i butiken. Det är en svår balansgång mellan tillgänglighet, attraktivitet och inbrottsskydd. Har man en butik som ligger avlägset behöver man kanske ett skydd som förhindrar att tjuvarna lätt tar sig in i affären. Då kan det passa bättre med en ståldörr som är svår att forcera.

Har man butiken inne i ett köpcenter kanske man inte vill ha en ståldörr, men kanske en rulljalusi, som förhindrar inbrott så gott som ståldörren men som ger kunderna lite insyn in i affären. För det avseendet finns det rulljalusier med eller utan transparens eller perforerade mönster. Det finns rulljalusier i trä, stål och aluminium.

Välj jalusier som säkrar mot inbrott

Ståljalusier är säkra men kan vara tunga att hantera, medan aluminium kanske inte är lika inbrottssäkra men lättare att dra upp och ner. Som företagare är det en avvägning vad man har störst behov av. Att ha en avstängd butik inne i ett köpcenter lockar varken till nyfikenhet eller köplust. För att hitta en försäljare av rulljalusier gäller det att hitta någon som både har sin affärsidé och produkter som är säkra, som kan delen med säkerhet, men som förstår den andra delen när man driver en butik och vill locka till sig nya kunder.

Om du letar efter en försäljare som säljer rulljalusier kan du alltid googla rulljalusier Stockholm, eller någon annan stad där du råkar ha din affärsrörelse. Om du inte vill hitta någon bara på nätet, kan du fortsätta läsa på: fortaxa.se/produkter/rullgaller-jalusi/jalusier/aluminium-rulljalusier.

Ansök om en LEI-kod idag

10 apr 2018

Regler och lagar finns för att skydda oss. Det är något som lätt glöms bort då det kommer till handel och i synnerhet handel ur ett globalt perspektiv. Värdepappersmarknaden har tidigare varit lite av vilda västern då det handlar om att olika länder har olika regler. För att skapa en trygg och rättvis handel så har man ett övergripande organ - EMIR - som använder sig av olika verktyg i syfte att få bort fusk och marknadsmissbruk.

Ett av de bästa verktygen för att nå syftet om schysst handel på värdepappersmarknaden handlar om att inblandade parter ska använda sig av en LEI-kod som en slags verifikation. En LEI-kod är en 20-siffrig alfanumerisk kod som man som företag - eller juridisk person - antingen beställer genom sin bank eller via ombud - sanktionerade och godkända av LEI RO - via internet.

Förenklat så kan man säga att en LEI-kod är ett digitalt fingeravtryck som verifierar och identifierar vilka företag som varit inblandade i en transaktion - det gör att bankerna kan skapa en transaktionshistorik som myndigheter, exempelvis Finansinspektionen, kan följa, granska och övervaka. varje LEI-kod är unik och kan endast användas en gång - men en giltighetstid på ett år. Som företag så kan man förlänga sitt avtal och därmed löpande få nya koder att använda sig av. Systemet med att använda en LEI-kod har fallit väl ut och det ha skapat en mer rättvis handel sett ur ett globalt perspektiv.

Så pass väl att man också kommit att skärpa kraven och inkludera fler inom vilka som ska använda sig av dessa. Sedan tredje januari i år - 2018 - så har nämligen även följande företag/juridiska personer ett krav på att använda sig av en LEI-kod att förhålla sig till:

Är din verksamhet inkluderad i de ökade kraven?

  • Företag som sysslar med handel med aktier, obligationer och använder sig av finansiella verktyg och som omsätter mer än tre miljoner per år.
  • Juridiska personer som handlar med derivat såsom exempelvis FX Forward, FX Swap, IRS, Futures och Options.
  • Juridiska personer som handlar med finansiella instrument som exempelvis aktier, obligationer, ETF, ADR och GDR.

Om du- och ditt företag faller in under någon av dessa kriterier så måste ni alltså ansöka om en LEI-kod för att kunna fortsätta er handel och bedriva den verksamhet ni hänger er åt. Låter krångligt? inte alls. Det finns dels webbtjänster - så kallade LOU:s - varifrån man kan ansöka, betala, erhålla och registrera en LEI-kod. Dels så kan man även gå via sin bank.

Normalt så får man en LEI-kod registrerad efter två arbetsdagar och kostnaden är delad i två - ett engångsbelopp och en summa man betalar årligen och som förlänger avtalet. Priset i sig är dock varierande och man kan göra gott i att undersöka avtalen/erbjudandena/tjänsterna innan man som företag/juridisk person bestämmer sig för var man ska ansöka om sin LEI-kod.

Vill man vara på den säkra sidan kan man välja NordLei som är ackrediterade av GLEIF, den internationella organisationen som står bakom systemet.

Allt viktigare med utseendet

6 apr 2018

Många som träffar kunder, eller blivande kunder, är väldigt medvetna om vilka kläder de klär sig i. Många politiker, till exempel har tagit detta till sig för att inför sina väljare och andra politiker signalera trygghet, pålitlighet och förtroende. Tittat på våra partiledare; de kommer mycket sällan i åtsittande kläder som tar bort fokus från det de säger. Vi skulle höja på ögonbrynen som Stefan Löfvén kom klädd i skjorta och jeans en dag på jobbet. Han går som regel i mörkblå kostym, och det är ingen tillfällighet. Även förre statsminister Fredrik Reinfeldt berättade att han endast hade kostymer, och fick gå och handla anda sorts kläder när han avgick som statsminister efter förra valet. Ser man på kvinnliga politiker, blir detta även tydligt. Den kvinna som har haft störst makt i Västvärlden är Angela Merkel. Hon har som regel alltid kommit i kavaj och byxor. Hon har haft en kavaj med hög knäppning och i diskreta färger. Hon har inte burit stora iögonenfallande smycken eller väskor.

En säljare måste andas trygghet och stabilitet

På samma sätt bör någon som gör affärer klä sig. En kund måste fokusera på affären, inte på säljaren. Därför bör man som säljare bära en ganska strikt klädsel. Så även om du kommer från ett ungt företag inom IT. Är du säljare på ett sådant, bör du även då andas förtroende. Däremot behöver du inte bära mörkblå kostym, som Stefan Löfvén. Inom den branschen kan du gott och väl bära kostym i avvikande färger som till exempel grönt, gult eller orange. Eller om du bär en kostym i någon mörk färg, kan du kombinera det med en skjorta i någon annan färg än vitt, som till exempel, gult, rosa eller grönt. Du kanske kombinerar den med en t-shirt, eller en polotröja?

Jurister måste klä sig förtroendeingivande

Detsamma gäller alla som arbetar med juridik. Arbetar du med tunga juridiska frågor är pålitlighet och kompetens viktiga saker att signalera, både gentemot domare och nämndemän och mot dina klienter. Då kan man inte komma klädd i t-shirt och jeans, för då blir du inte tagen på allvar. Och seriositet är mycket viktigt för att andra ska lyssna på dig. Lika viktigt är det om du kommer klädd i jeans och en gammal t-shirt när du ska representera ditt företag, oberoende om du gör det som ägare, delägare eller säljare.

Kvinnor bör också klä sig strikt

Kläderna gör samtidigt dig som säljare. De underlättar din självkänsla och stärker den. Även för kvinnor är detta viktigt. Knytblusen sägs ha blivit skjorta och slips för kvinnor. För dem är kavaj och kjol det samma som kostymen är för män. Helst ska de vara i enhetlig färg, och kan ha någon liten detalj i en annan färg, som ena sjal, eller en skjorta under kavajen. Så när du väljer kostym, varför inte anlita en personlig skräddare? Då får du en kostym som sitter perfekt och är måttanpassad just för dig. Den sitter bekvämt och är bekväm eftersom den sätter sig precis där du vill ha den. Läs mer om skräddarsydda kostymer på: http://www.skräddarsyddkostym.se.

Har du provat att jobba som städare?

27 mar 2018

Hur är det att arbeta som städare, egentligen? Många tänker att det är ett fysiskt krävande arbete, men det är inte mer krävande än ett lagom svårt, eller väldigt lätt träningspass. Du kanske har tre eller fyra städningar per dag, vilket innebär att du har tre eller fyra lätta träningspass, varje dag. Snacka om att behålla en bra fysik på sikt.

Minst åtta uppdragsgivare till en början

Ska man som egen företagare lyckas försörja sig som städare krävs det att du har minst åtta återkommande kunder. Säg att du har fyra affärer som har anlitat dig för att städa deras lokaler. Varje städning tar en timme. Säg att du tar 255 kronor per timme, plus moms, plus kostnaden för arbetsredskap. Du tar 100 kronor för redskap och moms, alltsammans blir 355 kronor per timme. Efter skatter och egen avgifter får du 1136 kronor per dag, vilket ger dig 22.720 kronor efter skatt och egen avgifter i inkomst.

Då är det dags att anställa

Säg att du får dubbelt så många uppdrag efter ett halvår i branschen och efter en bra marknadsföring. Efter tre månader har du tredubbelt så många uppdragsgivare. Det är då det är dags för dig att anlita personal eftersom du inte hinner med alla uppdrag, som du dessutom vill göra så bra som möjligt, eller hur? Dessutom lär du behöva skaffa dig rätt städmaskiner som effektiviserar städningen för att du ska hinna med alla nya uppdrag och för att arbetet ska göra skillnad för dina kunder, och det är väl det du vill med ditt jobb, eller hur?

Så får du fler updrag

Det är på det sättet som du får nya uppdrag, genom att det ska synas att du har varit där. En del mindre nogräknade städföretag har den bakvända logiken att de lägger sig så lågt det bara går, prismässigt och sedan städar så lite som möjligt med den logiken ”att kunden betalar så lite, så då får de vad de betalar för”. Det innebär att först tar företaget så lite som möjligt betalt, sedan när de väl städar, städar de så illa att det knappt syns att de har städat. Först tar de låga priser, sedan städar de knappt. Men varför ska man då anlita dem? Man betalar för att inte få det städat helt enkelt. Då är det bättre att ta sådana priser att alla blir nöjda, inklusive kunderna, som de facto vill ha det städat, eller hur? Dessa städföretag tror att de kan konkurrera med låga priser, men ingen vill ha ett städbolag som inte för rent för dem. 

Så lyckas du med köpet av industrigolv

19 mar 2018

Industrigolv är en ganska stor investering. Det gäller således att man inte förhastar beslutet om golvtyp och leverantör. Det kanske låter enkelt att hitta en bra leverantör och rätt golvslag – men det finns flera som har valt fel och behövt lägga om det, till höga kostnader. 

Att välja typ av golv

Som nämnt ovan må det låta enkelt att välja rätt produkt. Det är dock inte alltid så enkelt som det låter. Det finns många inköpare som har råkat ut för golvtyper som inte riktigt är optimala för deras behov. 

Det här är givetvis något man vill undvika – att köpa fel golv är dyrt. Det är bäst att på förhand kontakta flera företag som kan verkligen sina industrigolv. På så vis kan du jämföra både offerter och förslag på typer av industrigolv. Att hämta in flera offerter kommer med andra fördelar också. Om du är en duktig förhandlare finns möjligheten att ställa offerterna mot varandra, och på så vis få ett lägre pris i slutändan.

Det finns många olika typer av golv att välja mellan. Ofta har firmor sina egna recept och beläggningar. Golven har olika egenskaper som passar olika behov, och det är bra att be om rådgivning från företaget i fråga. För att be om rådgivning krävs givetvis att du har hittat ett företag som du känner förtroende för – annars är rådet inte särskilt mycket värt. Det är inte alltid det lättaste, men det finns ett stort urval av bolag att välja mellan.

Behöver du tilläggstjänster?

Om du ska köpa industrigolv finns möjligheten att du även behöver till exempel golvutjämning, flytspackling eller olika typer av ytbehandlingar. En fördel är om företaget du kontaktar för ditt industrigolv även erbjuder andra tjänster, om du behöver några. 

Till exempel finns det många som erbjuder linjemålning och dammbindning, vilket kan vara bra att få gjort på samma gång. Kanske behöver du också få ett golv rivet, som sedan måste ersättas? Det är naturligtvis bra om företaget du kontaktar erbjuder andra tjänster du behöver på samma gång. Det kan bli billigare om du beställer ett större jobb. Och de flesta som sysslar med industrigolv erbjuder även tjänster som dessa – men det är långt ifrån alla som gör det. 

Rätt golv till rätt miljö

Ett bra industrigolv bör inte bara möta praktiska krav – det bör även se inbjudande ut. Med det sagt är det givetvis kanske det viktigaste att golvet ska stå pall för den tunga verksamhet som ofta bedrivs i industrier. Det är verkligen inte alla golv som är lämpade för detta. 

Men det finns inte ett industrigolv som passar till alla miljöer. Vissa är till exempel bättre lämpade att lägga på mjukare underlag, medan andra är anpassade för att läggas på hårda underlag.Trots namnet så är det inte bara för industrier som industrigolv finns. Garage, sjukhus och arenor är exempel på andra platser där tåliga golv behövs. Ibland ställs helt enkelt stora krav golvets tålighet – och där är industrigolv ofta bäst.

Bär sig bergvärme rent ekonomiskt?

13 mar 2018

Om man ser de alternativ som finns för uppvärmning och energi så kan ett byte vara av godo. Detta i synnerhet om du har äldre system och kanske värmer ditt hus i Stockholm med hjälp av oljepanna. Där kan ett byte definitivt vara värt att överväga. Primärt av två stycken skäl: det är bättre för miljön och det kommer att gynna din egen plånbok.

Skulle du ha rätt förutsättningar för bergvärme så är den energikällan väldigt fördelaktig att ställa i jämförelse. Dels så återvinner du lagrad energi från solen som finns i berggrunden; det handlar om grön energi som ger minimala utsläpp av koldioxid. Olja å sin sida är inte förnybar utan där handlar det om väldigt mycket påverkan på vår miljö.

Ekonomisk då? Ja, stiger priserna på olja omvärlden så kommer du att få en liten knäpp på näsan. De kan pendla ganska mycket och du kan inte göra någonting för att påverka detta - det gör att din ekonomiska planering blir lidande då du aldrig riktigt säkert kan veta hur hög summa du ska betala. Skulle du byta till bergvärme så har du dels en konstant summa som ligger på samma nivå och dels så har du en låg sådan. bergvärme kan - med rätt dimension på borrhål och med rätt kalibrerad värmepump - sänka de årliga uppvärmnings- och energikostnaderna med upp till 80%.

Kruxet? Bergvärme bär en hög installationskostnad. Räkna med att det kostar runt 100.000 kronor att borra (som kostar absolut mest), köpa värmepump och få denna installerad. Först efter ungefär tio år så har du betalat av summan och kan börja räkna hem pengarna i form av en sänkt uppvärmningskostnad.

Bergvärme kan ge stora pengar vid en försäljning

Och, vi ska även tillägga att bergvärme inte passar alla. Bor du i Stockholm så måste dels din mark vara kompatibel för att borra - finns det överhuvudtaget den möjligheten? - och dels så måste dina grannars lösningar undersökas. Finns två stycken borrhål närmare än tjugo meter från varandra så “tar de ut varandra” och ingen av er kommer att få den effekt ni eftersöker. En rejäl undersökning krävs alltid innan - både av det rent geotekniska och av huruvida grannar har bergvärme eller ej.

På det stora hela dock så är bergvärme en rejäl investering. inte minst i just Stockholm där man även kan se en installation ur ett försäljningsperspektiv. Har du bergvärme till ditt hus så kommer du att nå ett högre slutpris den dagen du säljer huset. Spekulanter brukar nämligen eftersöka hus- och villor med denna lösning; man vet att det är fördelaktigt och kan man dessutom slippa själva arbetet med installationen så är man ofta beredd att betala mer pengar. Du har, så att säga, redan gjort hundåren och de kan börja räkna hem pengarna redan från den första dagen de flyttar in.

Med höga lån - som ofta är fallet i Stockholm - så vill man sänka sina boendekostnader och bergvärme är ett väldigt bra exempel på hur det kan göras. Det är definitivt någonting att tänka på då just denna del i form av en framtida försäljning kan generera mycket pengar i slutändan.

Svårt rekrytera rätt person för jobbet

11 mar 2018

Arbetar du i ett eget företag? När du arbetar i ditt egna företag kan det vara ganska ensamt, framför allt känns det så när man får många uppdrag. Plötsligt kanske man har arbete upp över öronen. Då rekryterar man någon som kan samma arbete som du och så är ni fler som kan ta sig an uppdragen.

När ni har vuxit kanske med fler än tio personer på ditt företag märker ni att ni behöver en revisor, en ekonom, en som kan marknadsföring och gör reklam, och sedan någon som kan svara i telefon, fördela arbetsuppgifter och så vidare och så vidare. Om du är van vid rekryteringar och själv kan alla lagar och regler vad gäller anställningar, lönesättningar, semestrar då kan du ju sköta det själv. Kan du det inte, då har du ett antal utmaningar framför dig.

Gör du jobbet själv måste du plugga

Antingen läser du in dig i området, Det finns lagar som man kan läsa till och med på nätet. Du kan läsa in dig på vilka lönenivåer olika arbeten och anställningar bör ligga på.Eller så kan du anlita någon som kan sådant. Fördelen med den typen av tjänster är den att när du har en lugnare period med arbete och inte behöver rekrytera så många fler, då behöver du inte ha den typen av personal anställd hos dig. Det är ju kanske inte så att man hela tiden behöver den typen av tjänster. Ditt företag kanske växer i perioder, och då är det en ekonomisk fördel för dig att bara köpa in den tjänsten när du behöver det.

Dyrt att rekrytera fel person

När ni väl har vuxit så pass mycket att man märker att man behöver chefer för olika avdelningar på företaget, ja då är det dags att anlita någon som kan och är duktig på rekryteringar. Alla som har ett företag vet hur viktigt det är att det inte blir fel när man rekryterar någon. Det kan bli väldigt tidsödande att rekrytera fel. Helst vill man inte gå igenom perioder med turbulens i företaget. Det kan ta mycket tid och energi. I slutändan kan det kosta dig dyrt om du gör fel. Det kan ta av dina resurser, som du kanske hellre lägger på annat. Då kan man faktiskt anlita någon som gör hela jobbet åt dig. Du slipper oroa dig för hur du ska gå till väga, vilken lön en sådan person kan tänka kräva. Du är bara med i slutperioden av anställningen. Den du anlitar presenterar olika kandidater för dig, då har de på förhand läst igenom, och gjort en första intervju och bedömt dem. Det enda du ska göra är att träffa dem och själv bilda dig en uppfattning om den kandidaten. Sedan är det bara att hoppas att det är rätt person och att det blir bra efter det.

Anlita redovisningskonsult eller en inom ekonomi?

8 mar 2018

Många företagare är entreprenörer och älskar att driva och utveckla sitt företag. Däremot är det inte lika ofta som de har ett stort intresse för pappersarbetet. En stor del av att driva företag handlar däremot om löpande bokföring, utbetalning av löner och att ha kontroll på skatteregler. Det är därför som många väljer att anlita en redovisningskonsult. Andra väljer istället att anlita en ekonomikonslut. Vad är då skillnaden?

Ekonomikonsulter är vanligare i storstäder och för att göra jämförelsen rättvis har ett flertal företag i Stockholm granskats gällande utbud av tjänster. Företag som antingen marknadsför sig som redovisningskonsult eller ekonomikonsult.

Kortfattat kan sägas att utbudet av redovisningskonsulter är betydligt fler än ekonomikonsulter i Stockholm samt att redovisningskonsulterna är tydligare med vilka tjänster som erbjuds.

En redovisningskonsult erbjuder löpande bokföring, bokslut, deklaration och därmed tjänster som är starkt kopplade till bokföringen. Många företag behöver enbart denna hjälp och i så fall kan ett sådant företag anlitas. Vill man däremot ha ett bredare stöd inom ekonomiska frågor kan ekonomikonsulten anlitas. Dessutom kan dessa anlitas både av privatpersoner och företag.

Ekonomikonsult – Ger en helhetshjälp

Det samtliga ekonomikonsulter i Stockholm har gemensamt är att de vill erbjuda sina kunder ett bredare utbud av ekonomiska tjänster. För företag innebär detta exempelvis att ekonomikonsulten kan ta hand om bokföring (likt redovisningskonsulten) men därutöver även tolka och analysera siffrorna samt ge ekonomiska råd för utveckling av företaget.

Ett exempel är att de har kompetensen att hjälpa till med ekonomistyrning. Det betyder att de kan ge råd för hur företaget ska kunna nå de uppsatta ekonomiska målen. Detta kan ske både genom mindre delmål men ekonomikonsulten ser även på helheten och kan lyfta frågor som företagarna lätt glömmer.

En annan punkt är det juridiska. Är det juridiska frågor som är kopplade till den ekonomiska delen av företaget kan ibland en ekonomikonsult stå till tjänst. Här skiljer det sig däremot åt en del mellan de olika granskade företagen då vissa har stort fokus på detta medan andra har det mer som en mindre verksamhet.

Hyra in på plats?

När en ekonomikonsult anlitas finns möjligheten att träffas för att diskutera olika upplägg och framtida beslut. I vissa fall kan även konsulten komma ut till företaget för att därigenom driva företagets ekonomiavdelning. Kanske har någon nyckelperson sagt upp sig på företaget och ekonomiavdelningen vacklar – eller sker inte utvecklingen åt det håll som önskas. I dessa fall kan en ekonomikonsult hyras in på kortare eller längre tid.

Ekonomikonsult – en relativt ny titel

Som visas ovan tar ekonomikonsulten ett större grepp över företagets hela ekonomi. Det är just helheten som gör att företagare anlitar dessa företag. De som tidigare anlitat en redovisningsbyrå, en företagscoach osv kan nu hitta allt under samma tak.

Titeln ”Ekonomikonsult” är däremot relativt ny. I Stockholm finns det ett par företag som har valt att titulera sig som detta. I många mellanstora städer så som Gävle och Örebro är det däremot svårare att hitta dessa företag. Delvis kan det bero på att titeln inte ännu etablerat sig som det självklara valet. Tjänsten finns alltså – men ibland under andra namn. 

Dra ner kostnaderna i hotellverksamheten

25 feb 2018

För den som äger ett mindre hotell kan varje liten utgiftspost behöva ses över för att verksamheten ska gå jämnt ut, och till och med gå med vinst. Många menar att det är en livsstil att driva ett hotell – snarare än ett arbete man går till på dagarna. Med detta har man i åtanke att det är väldigt mycket jobb med en dylik verksamhet. För att se till att det jobb man lägger ner lönar sig så mycket som möjligt, är det bra att minska onödiga kostnader. Men vad är det egentligen man kan göra?

Byt bokningssystem

Det finns idag otaliga bokningssystem på marknaden. En del av dessa har funnits sedan lång tid tillbaka, och lever kanske mer på sitt rykte än på sin kvalitet och prisvärdhet. På senare år har det blivit enklare och billigare att programmera, vilket har lett till att flertalet bokningssystem för hotell har dykt upp på marknaden. För ett mindre hotell kan man komma undan riktigt billigt med ett fullt funktionerande bokningssystem. Se över ditt nuvarande system och vilka alternativ som finns på marknaden. Kanske kan du byta?

Håll personalen glad

Hur ser inventarierna ut på hotellet? Är de slitna och jobbiga att använda? Hur är det med ljudmiljön? Det finns flera saker man kan göra för att skapa en trevlig arbetsplats. Det här kommer göra att personalen mår bättre och att de kan fokusera på gästerna och deras behov och bättre. En mycket service-minded personal kommer i längden givetvis att påverka verksamheten positivt. Se över om det finns någonting du kan göra för att öka personalens trivsel. Glada gäster betalar gärna dricks och kommer troligen att rekommendera ditt hotell till vänner och bekanta. Ett gott rykte är värt att arbeta för – även om det kan ta tid och resultaten av arbetet inte syns på en gång.

Hur ser det ut med energiförbrukningen?

För många hotell fullkomligt slukar energiräkningarna pengar. Det finns mycket att vinna (eller spara) på att vara snål med energin. Det är inte bara verksamheten det här gynnar, utan också planeten. Något som är vanligt är att uppmana gästerna att hänga upp handdukar igen ifall de inte behöver tvättas – lämnas de på golvet tas de till tvättrummet enligt gästens önskemål. Många behöver inte sin handduk tvättad varje dag, och det här är således ett effektivt sätt att spara på miljön och verksamhetens budget. Fundera även på vad du har för glödlampor och vilket värmesystem hotellet har. Kan det bytas mot något som i längden är billigare, även om installationskostnaden kan vara hög?

Slipp anställa administrativ personal

19 feb 2018

Har man ett stort behov av någon som administrerar arbetsuppgifter, är det inte säkert att man behöver den personalen när väl arbetet är slutfört, till exempel efter avslutat projekt. Då står man där med personal som inte behövs, vilket är en kostnadsfråga. Skaffar man sig istället arbetsmodeller och programvara som alla som arbetar med projektet kan använda sig av, slipper man anställa den personalen. Så gott som på alla arbetsplatser använder man sig av dator. Därför är det inte något stort steg att skaffa en programvara som alla kan använda sig av under arbetets gång.

Som verksamhetsledare ser du arbetsåtgång

Som arbetsledare kan det vara av stor nytta att kunna se vad var och en arbetar med, och lägga nya arbetsuppgifter på den som är snabb, eller som inte har så stor arbetsbörda. Känner man att man behöver vidareutbildning i någon fråga finns det att få, när man köper någon programvara, eller tjänst av Ln4 Solutions AB. Företaget har flera olika programvaror som underlättar medarbetare i ett och samma arbetsprojekt. Arbetsledarna får en helhetsbild av hur arbetet framskrider och var tid utnyttjas bäst, eller där den borde utnyttjas bättre. Med deras programvara kan man se resurser och avsatt tid, och lägga på mer resurser och arbetstid där det behövs som mest.

Behöver du förbättra arbetet?

Är det så att man som arbetsledare arbetar med förbättringar på kontoret, kan man köpa hem en sådan programvara som för det lättare för den som arbetar med förbättringarna att se arbetet som går fram, eller om det har stagnerat. Andra program kan ge en överblick över resurser, budget och eget arbete. Var och en kan arbeta i samma programvara och ge omedelbar respons över de utförda arbetsuppgifterna. Ofta där arbetet är komplicerat och där alla medarbetare behöver samarbeta kan det vara så att arbetsledaren behöver få en överblick över hela processen och veta hur det går för var och en. Genom att få en helhetsblick över arbetets gång kan hen se till så att ingen får för mycket, eller för lite att göra. Man täpper till ett slösande av resurser.

Se hur mycket tid som läggs på arbete

Det finns även programvara, där var och en dokumenterar sin arbetstid. I stället för att stämpla in och ut, som på fabriker, lägger man in sin egen arbetstid. På så sätt får verksamhetsledare och arbetaren själv en uppfattning om hur mycket var och en arbetar – egentligen. Sådana uppgifter som annars kan vara svåra att få, om arbetet är självständigt och svårt att överblicka. Många har en flexibel arbetstid, då kan det vara svårt för alla inblandade att se arbetstiden. Med det programmet får man alltså en helhetsbild av arbetad tid.

Miljöföretagstänket långsamt i Sverige

13 feb 2018

Små företag tänker allt mer miljövänligt, skriver nättidningen Affärsliv 24. De skriver att så många som 52 procent av småföretagarna i Sverige tar viss hänsyn till miljön då de gör sina inköp, men trots ökat miljömedvetande är det fortfarande endast 6 procent som rankar miljöpåverkan som det allra viktigaste kriteriet vid sina inköp. Så många som 44 procent anser det som minst viktigt. Här är i stället priset avgörande. Lägre priser på miljöprodukter skulle få småföretagarna att välja miljövänligt tror tidningen. Så här har småföretagen rankat vad de helst skulle vilja se för att handla mer miljövänligt;

1. Lägre pris på miljöprodukter

2. Bredare utbud av miljöanpassade produkter

3. Enklare först vilka produkter som är miljövänliga

Vad småföretagare kan tänka på

Det är ju så viktigt att alla aktörer i samhället blir miljövänliga. Även om det kostar, för vad ska man med ekonomi till, om det inte längre finns någon miljö att vara ekonomisk i längre? Frågan om miljö kan komma att bli en ödesfråga. Forskarna har varnat för miljökatastrof, efter miljökatastrof, utan att de viktigaste aktörerna har vaknat: finansvärlden. Men vad ska vi med finanser till, om vi inte längre har någon jord att finnas på längre? Så vad är lösningen? Kanske att bli ett miljövänligt företag? Och hur blir man det då? Här listar vi några av de saker man som enskilt företag kan tänka på i sitt företagande.

Så kan du göra för att bli en miljövänligt företag:

1. Kontorsmöbler – tänk på miljön när du väljer kontorsmöbler. Man behöver inte alltid köpa nytt, även om du har råd med det. Du kan leta efter begagnat, som är minst lika bra som det nya.

2. Kontorsmaterial – behöver du allt kontorsmaterial? De flesta skriver allt mer på datorn, då behöver man inte lika mycket papper längre. använd papper endast när du behöver skriva ut text på skrivaren. I övrigt, spara dokument i "molnet"; det vill säga i internetföretagens servrar i stället för i mappar.

3. Gå med i Svanenklubben – bli en miljövänlig arbetsplats. Genom att gå med i Svanenklubben, tar du del i det miljövänlighetstänk som alla företag egentligen borde ha. Du blir en miljövänlig företagare och agerar allt mer miljövänligt.

4. Marknadsföring som miljövänligt företag – här kan du vinna mycket på kunna markandsföra dig som ett miljövänligt företag. Detta attraherar allt fler konsumenter och andra företag. Samtidigt innebär det ju att du också agerar miljövänligt för att få kalla dig miljövänligt. Du kan genomgå en ISO1400 - process. Då vet du att du agerar miljövänligt och får marknadsföra dig som ett sådant i framtiden.

5. Skaffa miljöstation – som företagare är det viktigt att kunna visa dina kunder att du tänker miljövänligt även i din avfallshantering. Har du miljöstationer för ditt skräp? Har du balpressar som pressar ihop mesta möjliga skräp så att så mycket som möjligt ryms innan skräpbilarna kommer och hämtar skräpet. Som tidigare sagts är miljömedvetenhet att tänka i olika delar i hela kedjan, från inköp till avfallshantering.

Inred kontoret smart

30 jan 2018

Digitalisering av arkiv, ergonomisk inredning, färg och ljus. Det finns mycket man kan göra för att göra kontoret lite trevligare för personalen. Hur kontoret upplevs att vistas i för dig och dina anställda är en viktig nyckel till framgång och hög produktivitet.

Om inventarierna är slitna, rummen trånga, ljudmiljön hög och luften dålig finns en överhängande risk att dina medarbetare inte blir särskilt produktiva. Att ha en snygg arbetsplats höjer motivationen hos medarbetarna och gör det roligare för dem att komma dit. Men hur ska man egentligen göra?

Färg och ljus

Färg och ljus är viktigt för hur ett rum eller ett kontor upplevs. Sitter dina anställda i ett litet, gråmålat kontor med dålig belysning? Enkla åtgärder för att göra det trevligare för personalen är att måla rummen i färger och sätta in nya lampor. Att måla om hela kontoret är dock ingen nödvändighet – det kan räcka med färgklickar på väl utvalda ställen. Det behöver inte ens vara på väggarna om du inte vill eller kan måla, det kan lika gärna vara i form av snygga inredningsdetaljer, växter och textilier.

Digitalisering av arkiv

Är det trångt på kontoret? Allt fler funderar på att låta utföra en digitalisering av arkiven. Det här är kan skapa ny plats för dig och dina medarbetare att vistas i. Kanske kan någon få ett nytt, större kontor som följd av detta? Eller så kan ni göra i ordning en lokal med ett pingisbord, saccosäckar och en läskkyl för att stärka lagkänslan under till exempel lunchrasten. Digitalisering av arkiv behöver inte ens vara särskilt dyrt (givetvis beroende på hur mycket du har att digitalisera). Läs mer här om digitalisering av arkiv på:digitaliseringavarkiv.se.

Ljud och buller

Under rubriken Färg och ljus kunde du läsa om att färg på textilier kan göra under för helhetsintrycket av rum. Du kan slå två flugor i en smäll genom att sätta upp gardiner och lägga mattor på väl utvalda platser i kontoret. Det här kommer nämligen att sänka bullernivåerna drastiskt. Mjuka tyger absorberar ljudet, till skillnad från till exempel ett trä- eller stengolv, som skickar ljudet vidare runt i rummet. Det är välkänt att höga bullernivåer idag kan leda till diverse problem, och i längden minskad produktivitet och därmed lönsamhet.

Tänk på ergonomin

Hur ser personalens ergonomi ut? Alla typer av arbeten sliter på kroppen, på något sätt. Till exempel riskerar kontinuerligt arbete vid dator att leda till stela och ömma leder. Ett sätt att minska riskerna förknippat med förslitningsskador är att inreda ergonomiskt smart. Fundera på att köpa in höj- och sänkbara skrivbord samt kontorsstolar som lever upp till högt ställda ergonomiska krav. De bör kunna vinklas åt flera håll och vara höj- och sänkbara även dem. Ergonomi är lika med god ekonomi för företagen, åtminstone på lång sikt. Inköpen kan upplevas ganska dyra men är något som med stor sannolikhet betalar tillbaka sig i form av ökad produktivitet och hälsa hos medarbetarna.

Slipp svara i telefon hela tiden

18 jan 2018

Har du egen firma är det knappt du hinner svara om du har många kunder som önskar att nå dig under din arbetstid. Det har alltid varit någon (kvinnlig) receptionist som har tagit emot samtal och som dessutom har kokat kaffe, skrivit ut dokument och hänvisat samtal till rätt person. För kunderna har det varit en positiv upplevelse av att få prata med en person som har svarat på frågor, klagomål eller annat som de har undrat över.

Dyrt att ha en receptionist som svarar i telefon

Att ha en receptionist och växeltelefonist har tagit stora kostnader. Det ska betalas arbetsgivaravgifter och friskvård(?) till en person som har som arbete att svara i telefon. Med den digitalisering som vi ser just nu, på så gott som alla områden, är en betald receptionist snart ett minne blott. Samtidigt är själva funktionen fortfarande lika viktig som förr. Då är det bra att veta om att det finns nya möjligheter för företag som kanske egentligen inte finns på plats där kunderna tror att de finns. Med den digitala kultur som just nu växer fram, kan man arbeta var som helst, men ändå finnas till exempel i ett annat land på grund av att arbetet kanske är internationellt. Att svara i telefon är lika viktigt som förut, men med den digitala revolution som vi ser av företagens tjänster spelar geografisk plats ingen roll.

Många kunder vill ha svar på samma frågor

En del av de svar som kunderna vill ha på sina frågor kan man ge utan en receptionist som tar emot samtalen. Du som har för lite tid men samtidigt vill spara in kostnaderna på en receptionist kan använda digitala tjänster som är lika bra för kunderna som med en receptionist som finns på ställe. Flertalet samtal kan alltså hanteras digitalt, med samma service som när en person svarar på frågor.

En digital telefon underlättar nyetablering

Telefoner som är digitala gör det möjligt att kunna ta sig in på andra marknader på ett lättare sätt än de analoga. Snart har vi fasat ut alla analoga telefoner, förresten. De flesta vill sänka sina telefonkostnader och ringer via nätet, och får betydligt lägre pris per samtal mot de analoga telefonpriserna. Att ringa utomlands, och prata länge i telefon har kostat väldigt mycket. Ringer du via nätet, via en IP-telefon, har du endast uppringningskostnader och kostar samma sak oberoende vart du vill ringa.

Har man ett litet, och kanske ett nischat företag med specifika tjänster, kanske man känner efter ett tag att den lilla begränsade marknaden i Sverige tar slut och behovet av att få ta sig in i en ny marknad är stort. Många som utökar sin marknad har lite olika val. En del börjar med kringtjänster. Säg att man säljer friskvårdsprodukter. Det är en ganska nischad produkt. Efter ett tag känner man att marknaden är ganska mättad. Då vill man kanske utöka med träningskläder, träningsväskor, skor och livsmedel. När den marknaden är mättad, vad ska man göra då för att utöka sin marknad? Att börja med någon annan tjänst kan kännas som att man förändrar den ursprungliga affärsidén, vilket sällan är bra. Ska man lyckas med sitt företagande vill man fortsätta på samma spår så att man inte tappar sina kunder.

Etablera dig på en ny marknad utan att finnas där

Då kan steget vara, att utöka sin marknad i något av de nordiska länderna. I sådana fall, kan man fortfarande vara belägen i Sverige, men få norska, danska och finska kunder. Då kan man få en telefon som har inbyggd telefonsvarare på de nordiska språken, och som vägleder de nordiska kunderna så de får svar på sina frågor. De blir omdirigerade så att du kan svara på alla deras fråga och behöver inte anställa en person som manuellt svarar i telefon. Hur du gör sedan, och vill ha ett lokalt kontor i det nya landet blir sedan en annan fråga, men för att starta en ny marknad utomlands underlättas av en digital växel med möjligheter att ta emot samtal. Läs här för mer information.

Vad är viktigast – adress eller rum?

10 jan 2018

Tittar man på jobbsökarannonserna i landets tidningar ser man annonser där man skriver att man sitter i ”ljusa och fräscha lokaler”, eller på ”en attraktiv plats”, eller som har en social och trevlig samvaro på jobbet där man trivs och har kul ihop. Beskrivningar av jobbet som utlyses är antingen att adressen är viktig, eller så är inredningen viktig. De andra beskriver en social samvaro på jobbet, lite som ett ”vuxendagis” där man ska trivas under dagarna. Lite märkligt när tanken är att man ska jobba för pengarna och inte tvärtom. Men låt oss titta lite på vad som är ”attraktiva lokaler”.

Ljust och fräsch eller roligt och kul

Ljust och fräscht verkar vara ett av de mest använda beskrivningarna. Det viktigaste för en gynnsam arbetsmiljö är att arbetarna får tillräckligt ljus för att inte behöva anstränga ögonen. De behöver få bra ventilation för att inte somna på jobbet på grund av syrebrist. Det är också viktigt få värme så de inte behöver frysa under arbetstid. När det viktigaste är tillgodosett, vad mer är viktigt?

Hur är kontoren inredda?

Många kontor har öppna landskap, vilket har gjort alltfler stressade av att lyssna till andras telefonsamtal, radiolyssnande och så vidare. Andra har traditionella rum som de kan stänga inne sig i. Allt beror ju på arbetets art. Bäst är ju att sätta samman alla som har liknande arbetsuppgifter. Är det någon som sitter i telefonsamtal dagen i ända är det kanske bäst att de får sitta någorlunda avskilt. Inte oväntat har man callcenter som sitter och pratar i munnen på varandra. Då får de som sitter bredvid varandra energi av att lyssna på de andras samtal (eller så blir de störda av det).

Frilansar vinner på gemensam lokal

Många frilansande mediearbetare sitter ofta tillsammans för att peppa varandra. Då betalar de för sitt skrivbord och delar rättvist på hyran för de gemensamma köket, kaffet och event som de har tillsammans. Fördelarna är ganska uppenbara, då man får en sorts arbetsgemenskap, samtidigt som man arbetar självständigt. Man får en lokal borta från det egna hemmet, och får en arbetsliknande vardag då man går till och från sitt arbete, trots att man egentligen kan jobba vilken tid som helst på dygnet. Här kan du läsa mer om kontor och lokaler.

Effektivisera er verksamhet med rätt skrivare

6 jan 2018

Den maskin som används absolut mest på ett kontor - om man bortser från datorn - är skrivaren och de flesta som arbetar, eller har arbetat, inom kontorsverksamhet vet hur det kan se. Skrivaren står i ett separat rum, den lever om, det bildas köer - något blir fel, papper måste fyllas på - de anställda blir irriterade och stressade; något som rinner över på deras produktivitet och påverkar arbetsmiljön. Visst, detta var att dra det hela lite längre än normalt - men själva kärnan i exemplet går inte att bortse ifrån: många företag har för dåliga skivare i förhållande till de behov som företaget i fråga har. 

“ Att tekniken i stort gått framåt är något som även syns då det kommer till dagens skrivare. De modeller som nu finns på marknaden har väldigt många fördelar: de går att styra via mobilen, de är energisnåla och har en hög prestanda” 

Att hänga kvar vid en gammal skrivare - eller en äldre maskinpark för utskrifter - är något som kan li väldigt förödande på sikt. Vi tänkte därför presentera en lösning som passar de flesta medelstora och lite större företag - en lösning i form av en multifunktionsskrivare. Innan vi går in på detaljer gällande denna typ av skrivare så ska vi dock även tillägga att teknologin gått framåt rejält även då det gäller skrivare av det mindre slaget. Dagens svartvita skrivare - bättre lämpade för mindre företag - har avsevärt högre prestanda än gårdagens, detta samtidigt som de tar mindre plats, går att styra via mobil/surfplatta och är väldigt energisnåla. Även ett mindre företag kan tjäna mycket på att byta skrivare. 

Några fördelar med en multifunktionsskrivare

Ser man till en multifunktionsskrivare så tänkte vi rada upp några klara fördelar som denna modell har. Förhoppningsvis så kan dessa fungera som starka argument som motiverar ett byte av skrivare till er verksamhet och därigenom också göra verksamheten i fråga mer effektiv. 

  • Hög prestanda: Den skriver ut papper i ett högre tempo än normalt. Dessutom så kan man göra tillval som exempelvis gör det möjligt att få papper ihophäftade automatisk. Det går även att anpassa de olika programmen så att man hela tiden får en perfekt färgmatchning på sina utskrifter. Viktigt är dock att man väljer en skrivare med enklare display så att alla kan förstå hur den fungerar samt vilka funktioner som finns.
  • Energisnål och miljösmart. En multifunktionsskrivare står inte och “durrar” och lever om då den inte används. Den går snabbt ner i viloläge och sparar därmed energi - något som är bra både sett till miljön och för ekonomin. Lika snabbt startar den; tack vare sensorer så känner den av rörelse. Kommer någon i närheten så sätter skrivaren igång. Det här är en fördel även för arbetsmiljön. Ljudet av en skrivare kan vara väldigt irriterande och påverka koncentrationen negativt.
  • Mer flexibilitet: Dina anställda kan ladda hem appar och med hjälp av dessa styra utskrifter via mobil, notebook eller surfplatta. Säg att en anställd sitter i bilen och behöver skriva ut ett viktigt protokoll för ett möte - detta går då att göra direkt och där utskriften väntar då denne anländer till ert kontor. 

Läs här för mer information.

← Äldre inlägg