Plötslig tandvärk kräver akuta åtgärder

7 jun 2018

Tänder är opålitliga sett till att smärta kan komma utan någon som helst förvarning. Det kan förvisso kännas en ilning eller en lite molande värk en kväll, men då denna gått över redan följande dag så ignoreras problemet. För att sedan komma tillbaka med full kraft några veckor senare.

En värk som inte ställer sig i någon kö och knackar försynt på dörren. Det handlar om en smärta som kan vara rent outhärdlig och som kräver akuta åtgärder. Det som de facto är positivt i detta är att det numera finns tandläkare som avsätter speciella tider just för dessa akuta och skarpa lägen.

Vi kan säga att du på på Södermalm i Stockholm och vaknar en morgon av att en tand gör så pass ont att du knappt kan prata. Du tittar i spegeln och ser att ena kinden är alldeles uppsvälld och röd av rodnad. Du ringer en tandläkare på Södermalm som erbjuder akuttider och redan samma dag - tre timmar senare - sitter du i undersökningsstolen och får en förklaring på varför värken uppkommit: du har en inflammerad visdomstand.

Det fina i detta är att din tandläkare kan agera med en gång och dra ut tanden i fråga. Inom loppet av några timmar så har du alltså A) drabbats av en fruktansvärd tandvärk B) fått en undersökning utförd av en tandläkare och C) fått en lämplig behandling utförd.

Kostnaden går att dela upp

Vi spetsar till det lite. Dagen då du drabbas av tandvärken i fråga kommer väldigt olägligt sett till att du nyss betalat av din bilförsäkring och att du utöver det också fått köpa en massa nya vårkläder till dina barn. Du har, helt enkelt, en månad med mindre pengar än normalt. Somd et kan vara ibland. Hur ska du då ha råd att betala en tandläkare - du måste ju ha hjälp och du kan definitivt inte vänta till den 25:e?

Det är normalt inga problem. De flesta tandläkare kan erbjuda sina patienter en möjlighet att dela upp sin betalning. Dessutom så kan det finnas möjlighet att du kan använda ditt tandvårdsbidrag också. Allt detta går att kolla upp i efterhand. Det viktiga är att du snabbt kan få vård, bli kvitt tandvärken och - om då krävs: betala i din egen takt.

Vad händer vid en olycka?

Det behöver inte handla om tandvärk. En vanlig problematik är även att man slår ut en tand, biter av den eller på något annat sätt lyckas göra sig illa i munnen. På samma sätt så ringer man efter en akut tandläkare och får en tid. Det samtalet är viktigt - speciellt om du slagit ut tanden i fråga.

Där kan det nämligen finnas en möjlighet att rädda den. Den tandläkare du ringer kan ge dig värdefulla råd - lägg tanden i ett glas mjölk, rengör med koksalt, förvara den i vatten och så vidare - och då du väl kommer in så kan den sättas på plats igen.

Kostnaden vid sådan olyckor kan komma att täckas av din hemförsäkring. Skulle den ske på arbetet eller vid någon typ av organiserad idrottsutövande så är det definitivt en kostnad som du inte behöver ta - där gäller försäkring. Detsamma om du skulle halka på vägen till arbetet och slå ut en tand.

Läs mer om tandvårdhttp://www.tandläkaresödermalm.biz/.

I de lägen är det bra starta offshore-bolag i Dubai

22 maj 2018

Tänk dig att du vill starta ett bolag utomlands, men känner inte till vilka regler som gäller där, hur du tar kontakt med myndigheter, inte känner till skatteregler eller vilka krav de ställer på verksamhet, redovisning eller på revision av företaget. Då kan det vara bra att få hjälp med allt sådant. Du har din verksamhet som du behöver fokusera på. Tänk då om du har den möjligheten och kan göra så, medan någon annan kan ta ansvar för det andra som hur man betalar skatt, hur mycket som ska betalas och håller kontakt med alla myndigheter. Det finns nämligen företag som har det som sin specialitet.

1. Om du har verksamhet i Mellanöstern

Har du till exempel verksamhet någonstans i Mellanösternregionen kan det vara en god idé att starta företaget i Dubai. Det har många fördelar.

2. De har låg skatt

En av dem är att det har mycket eller inga skatter där. En annan är att det är färre krångliga regler och byråkrati där.

3. Om du har ett online-företag med låg koppling till Sverige

Ett annat alternativ är om du till exempel har ett online-företag som har sin verksamhet på nätet, där du importerar och exporterar varor över hela världen. Då är det ingen tokig idé att förlägga företaget inom ett offshore-område som till exempel Dubai.

Då får du omfattande råd om hur du driver företaget

Om du anlitar ett företag som ger dig goda råd om hur du bildar företag i ett offshorebolag i Dubai får du experter på företagsbildningar och som kan bokföring. Du får veta hur du ska betala skatt, hur du arrangerar styrelsemöten, bolagsstämmor och hur du kan betala skatt, skriva verksamhetsrapporter. Ett bolag som administreras i Dubai har färre regler att förhålla sig till. Det är för att man vill dra till sig fler bolag och skapa ett gynnsamt företagsklimat.

Var medveten om varför man startar bolag i Dubai

Samtidigt kanske man ska vara medveten om vad avsikten är att starta bolag i ett offshore-område. Det finns en hel del orsaker till det höga skattetrycket i Sverige, även om det är lätt hänt att man som företagare blir blind för de fördelar man som boende i Sverige drar av det höga skattetrycket. I Sverige får man gratis skola, universitet, sjukvård och mödravård. Det är saker som alla andra som bor utanför Norden måste betala för. I Norden satsar vi på gratis luncher för alla skolbarn, gratis skolor och sjuk- och tandvård för barnen. Det är mycket man får för skatterna i Norden, som man inte får någon annanstans.

Kan jag slippa min flyttstädning?

16 maj 2018

Det stora problemet i samband med en flytt är inte att packa, att bära, att transportera, bära igen eller att placera alla möbler i den nya bostaden. För många så är allt detta ett kärt - om än jobbigt - nöje. Detta då en flytt innehåller väldigt många positiva känslor och att man arbetar mot ett tydligt mål: man vill komma på plats i den nya bostaden.

Det jobbigaste på agendan är istället det faktum att man måste åka tillbaka till den förra bostaden och städa ur denna. En flyttstädning - som det kallas - och som innebär att precis allting också ska städas. Fönster, toalett, kyl- och frys, golv, garderober, badkar och dusch, avlopp och så vidare. Man är trött, man vill komma på plats och man har definitivt ingen lust att viga en söndag åt att städa sin gamla bostad i Stockholm.

Det finns dock inga alternativ sett till att det handlar om en plikt. Kort och gott: du har ett ansvar som ligger i att underlätta för den som ska flytta in och det går inte att undkomma det faktum att en flyttstädning ska göras. Punkt slut. Eller?

Anlita en städfirma och använd ditt rut-avdrag

Alternativet att strunta i din flyttstädning finns inte. Däremot finns det en annan väg att gå; en väg som innebär att du inte städar själv utan att du tar hjälp av en professionell städfirma. Anlitar du rätt - något vi ska återkomma till senare - städfirma så kommer du själv att kunna slappna av och genomföra din flytt utan en tanke på den jobbiga städningen.

Kostnaden? Det behöver inte bli så dyrt att anlita professionell hjälp. Flyttstädning inkluderas i Rut-avdraget. Det ger dig en möjlighet att använda en skatterabatt som rent konkret innebär att du kan dra av halva arbetskostnaden för din flyttstädning - en summa som dras direkt på fakturan. Taket för rut-avdraget ligger på 25000 kronor per år och person. Är ni två stycken i familjen så är taket således det dubbla.

Två saker gällande rut-avdraget: Nummer ett: Skatteverket: Först och främst så måste du vara berättigad att använda ditt Rut-avdrag. Det är ingen mänsklig rättighet utan det baseras på hur mycket skatt man betalat in. Du kan logga in på Skatteverkets hemsida med din bank-id och få ett svar på nolltid.

Nummer två - Företaget: Den städfirma du anlitar i Stockholm ska vara registrerad för F-skatt för att du ska kunna använda Rut-avdraget. Det är något som du måste kolla upp.

Gällande företaget så nämnde vi ovan att rätt städfirma måste anlitas. Det innebär att du får vara beredd på att göra lite jobb. Kvaliteten varierar tyvärr ganska kraftigt och även om det är en städfirma som utfört din flyttstädning så är det ingen garanti för att den blir godkänd. Den som står redo att flytta in kan ändå underkänna den och kräva dig på en avgift eller att du städar om. Se till att du kontaktar - och anlitar - rätt städföretag direkt. En nyckel till detta ligger i att bortse lite från kostnaden (ett billigt pris kan bli kostsamt i längden) och att kontakta referenser.

Har du ett mediebolag?

11 maj 2018

Arbetar du med olika medier? Du kanske är tekniknörd och har möjlighet att hyra eller sälja medieutrustning? Det är numera nästan alla kontor som behöver datorer, stora skärmar, projektorer och TV-utrustning. De flesta som ska tala inför en större publik behöver en skärm som de kan visa bilder, text, eller illustrationer. Det händer mycket på teknikens område just nu och det är intressant att följa med i de olika lösningar som finns just nu. Vi lever allt mer med bilder än med text. Texterna hör hemma i bokens värld. Med den digitala åldern har vi mer bilder och filmer än texter. Det är därför många företag som behöver allt större skärmar till mässor och konferenser och andra event. Om du har kunskapen och kan leverera är det en bra fördel, eftersom det inte långt ifrån alla som kan lösa tekniska problem.

Datorer inom bygg

Inom byggbranschen händer det en hel del när det kommer till att kunna visa på nya lösningar i 3D. De flesta som drar rör, eller som vill visa en ny inredning ritar i 3D-program och har behov av att visa nya kunder vad det är som man har tänkt sig. Kunden får via en 3D bild en mycket bättre uppfattning om rummen och hur huset är tänkt att byggas, än att bara se en platt ritning på papper. Det går snabbt och du kan göra ändringarna i realtid i datorn. Från datorn kan man sedan visa på en större skärm vad det är man har tänkt bygga för sin kund. Allt fler byggentreprenörer har behov av att visa för sina kunder vad det är de har tänkt göra när det kommer till bygget av nya hus eller lägenheter.

Datorer inom medicin

När det kommer till medicintekniken händer det även här en hel del. Inför framtiden planerar man att kunna utföra operationer via satellitlänk. Det innebär till exempel att en kirurg som är specialiserad, låt oss säga inom käkar, ska kunna instruera och i realtid se vad den andra kirurgen gör medan han eller hon opererar. På det sättet ska det vara möjligt att specialistkunskapen ska kunna spridas även om personen själv inte är närvarande. Man kommer också ha alltmer behov av digital medicin; att sjukjournaler ska kunna lagras i ”molnet” på säkert sätt. Det skapar allt större behov av att kunna lägga in journalerna så att även patienterna ska kunna komma åt dem och de läkare som patienterna ger tillträde till.

Datorer inom pedagogik och skola

Inom pedagogiken händer det även en hel del när det kommer till att förmedla kunskap. Här kan det saknas en hel del resurser för att skolorna ska kunna använda sig av tekniken på ett tillfredsställande sätt. Bland annat skulle det vara viktigt att kunna använda tekniken inom språkområdet. Här är behoven stora för att eleverna ska lära sig uttal och hörförståelse genom att lyssna på engelska, franska, tyska eller spanska – de vanligaste språken man väljer att läsa på högstadiet och gymnasiet. Även när det kommer till andra ämnen i skolan finns det en hel del tekniska lösningar som interaktiva whiteboard i klassrummen. 

Datorer inom medieföretag

Inom TV, radio och tidningsvärlden finns stora behov av tekniska lösningar för att kunna både få till ljus, ljud och sändningar som går i realtid. Här har internet skapat helt nya lösningar för nyhetsförmedlingar. Här behöver inget mediebolag längre vänta på presstider, utan kan publicera nyheterna i realtid.

Så ökar du lönsamheten i din restaurang

27 apr 2018

De flesta som driver egen restaurang eller matplats har märkt att de flesta restauranggäster vill kunna sitta ute med sin mat och dryck. Har man dessutom en fin utsikt över stadens torg, vatten, brygga eller något annat som kan roa gästerna, stiger lönsamheten ännu mer. Människor vill kunna sitta utomhus och titta på människor som passerar. Samtidigt är det svenska vädret inte alltid det bästa. Det vet alla som lagom till midsommar vill kunna sitt ute och fira in den svenska sommaren. Sitter man länge på en uteservering kan vädret skifta snabbt och det kan både regna och blåsa.

Utskänkningstillstånd ett måste för få fler gäster

Till lönsamhetskalkylen hör också att man har utskänkningstillstånd för att få gästerna att sitta kvar så länge som möjligt. Gäster som sitter kvar länge innebär större intäkter. Där det dessutom sitter flera, drar till sig ännu fler gäster. Det är ren och skär psykologi; vi är gruppmänniskor och det är få som vill sitta ensamma på en bar, eller restaurang. Är restaurangen folktom undrar andra vad som är fel på stället och varför ingen annan beställer eller äter mat, eller beställer dryck.

Så många skulle kunna sitta på uteservering

Det finns mer än 26.000 restauranger i hela Sverige. !0.000 av dem finns i Stockholm, fler än 2.000 i Göteborgstrakten, fler än 1.500 i Malmö och sedan i fallande skala i resten av landet. Vi leker med tanken att alla skulle ha en uteservering värd namnet, och att de flesta skulle kunna ta emot 100 gäster. Det blir 260.000 restauranggäster varje dag som behöver någonstans att sitta. De flesta vill ha en mysig och trevlig plats. Man vill ha ett vindskydd och ett skydd mot regn. Man vill ha några trevliga blommor som omgärdar uteserveringen.

Om du har en restaurang och inte får in 100 gäster om dagen, utan säg ett medeltal på 20 gäster per dag. Vad skulle du kunna göra för att få fler mat- och dryckesgäster?

1. Renovera restaurangen

Med ett rejält ansiktslyft kan man dels ändra inriktningen på restaurangen, dels få in annan typ av mat- och dryckesgäster om man nu vill så. Man kan även få de restaurangbesökare som man har, att trivas bättre och behålla dem. Att renovera restuarangen innebär bara fördelar.

2. Skaffa nya bord och stolar

Detta är egentligen samma åtgärd som att renovera restaurangen. Det innebär ett litet lyft för stället att få ny inredninge, och gör att fler kanske upptäcker restuarangen eller cafét.

3. Skaffa en ny meny

Detta är väldigt svårt och måste göras med stor eftertänksamhet eftersom det kan leda till att du förlorar de gäster du redan har, men utan att du får de nya gästerna som du önskar. Det bästa du kan göra, om du vill byta menyn, är att lägga till några rätter och tar bort de rätter som har minst beställningar och är minst populära, helt enkelt.

4. Skaffa utskänkning av alkoholdrycker

Detta är enskilt det bästa  du kan göra för att öka lönsamheten och få in fler gäster. De flesta som finns i branschen vet om det. Inget konstigt eller revolutionerande med denna åtgärd.

5. Skaffa en trevlig plats för uteservering

Detta är i likhet med utskänkningstillståndet en klar åtgärd som ger dig fler matgäster.

Säkra din affär mot inbrott

11 apr 2018

Mellan dryga 4.000 och 8.000 rån skedde under förra året. Det är en hög siffra, när man tänker på att bakom varje rån finns det en eller flera personer som berörs direkt av en sådan handling. Att bli rånad kan ge allt från stora ekonomiska skador till traumatiska sår hos en människa. Allt beror på hur rånet gick till. Har man blivit hotad till livet av rånare, kan det ge livslånga skador. Har rånet begåtts när man själv inte var på plats, är det ändå en skada som kan påverka en människa väldigt mycket. Bara själv förlusten av det som tjuven, eller tjuvarna kom över är en skada stor nog för en människa. Känslan av att någon har tagit sig in och rotat runt och förstört är stor nog för att någon inte ska återhämta sig.

Skydda affären med stålsäkra jalusier

Därför är det viktigt att hitta sätt att skydda sin affär, företag och arbetsplats. Samtidigt vill man ju inte ha en ståldörr som kunderna måste forcera varje gång som de ska ta sig in i butiken. Det är en svår balansgång mellan tillgänglighet, attraktivitet och inbrottsskydd. Har man en butik som ligger avlägset behöver man kanske ett skydd som förhindrar att tjuvarna lätt tar sig in i affären. Då kan det passa bättre med en ståldörr som är svår att forcera.

Har man butiken inne i ett köpcenter kanske man inte vill ha en ståldörr, men kanske en rulljalusi, som förhindrar inbrott så gott som ståldörren men som ger kunderna lite insyn in i affären. För det avseendet finns det rulljalusier med eller utan transparens eller perforerade mönster. Det finns rulljalusier i trä, stål och aluminium.

Välj jalusier som säkrar mot inbrott

Ståljalusier är säkra men kan vara tunga att hantera, medan aluminium kanske inte är lika inbrottssäkra men lättare att dra upp och ner. Som företagare är det en avvägning vad man har störst behov av. Att ha en avstängd butik inne i ett köpcenter lockar varken till nyfikenhet eller köplust. För att hitta en försäljare av rulljalusier gäller det att hitta någon som både har sin affärsidé och produkter som är säkra, som kan delen med säkerhet, men som förstår den andra delen när man driver en butik och vill locka till sig nya kunder.

Om du letar efter en försäljare som säljer rulljalusier kan du alltid googla rulljalusier Stockholm, eller någon annan stad där du råkar ha din affärsrörelse. Om du inte vill hitta någon bara på nätet, kan du fortsätta läsa på: fortaxa.se/produkter/rullgaller-jalusi/jalusier/aluminium-rulljalusier.

Ansök om en LEI-kod idag

10 apr 2018

Regler och lagar finns för att skydda oss. Det är något som lätt glöms bort då det kommer till handel och i synnerhet handel ur ett globalt perspektiv. Värdepappersmarknaden har tidigare varit lite av vilda västern då det handlar om att olika länder har olika regler. För att skapa en trygg och rättvis handel så har man ett övergripande organ - EMIR - som använder sig av olika verktyg i syfte att få bort fusk och marknadsmissbruk.

Ett av de bästa verktygen för att nå syftet om schysst handel på värdepappersmarknaden handlar om att inblandade parter ska använda sig av en LEI-kod som en slags verifikation. En LEI-kod är en 20-siffrig alfanumerisk kod som man som företag - eller juridisk person - antingen beställer genom sin bank eller via ombud - sanktionerade och godkända av LEI RO - via internet.

Förenklat så kan man säga att en LEI-kod är ett digitalt fingeravtryck som verifierar och identifierar vilka företag som varit inblandade i en transaktion - det gör att bankerna kan skapa en transaktionshistorik som myndigheter, exempelvis Finansinspektionen, kan följa, granska och övervaka. varje LEI-kod är unik och kan endast användas en gång - men en giltighetstid på ett år. Som företag så kan man förlänga sitt avtal och därmed löpande få nya koder att använda sig av. Systemet med att använda en LEI-kod har fallit väl ut och det ha skapat en mer rättvis handel sett ur ett globalt perspektiv.

Så pass väl att man också kommit att skärpa kraven och inkludera fler inom vilka som ska använda sig av dessa. Sedan tredje januari i år - 2018 - så har nämligen även följande företag/juridiska personer ett krav på att använda sig av en LEI-kod att förhålla sig till:

Är din verksamhet inkluderad i de ökade kraven?

  • Företag som sysslar med handel med aktier, obligationer och använder sig av finansiella verktyg och som omsätter mer än tre miljoner per år.
  • Juridiska personer som handlar med derivat såsom exempelvis FX Forward, FX Swap, IRS, Futures och Options.
  • Juridiska personer som handlar med finansiella instrument som exempelvis aktier, obligationer, ETF, ADR och GDR.

Om du- och ditt företag faller in under någon av dessa kriterier så måste ni alltså ansöka om en LEI-kod för att kunna fortsätta er handel och bedriva den verksamhet ni hänger er åt. Låter krångligt? inte alls. Det finns dels webbtjänster - så kallade LOU:s - varifrån man kan ansöka, betala, erhålla och registrera en LEI-kod. Dels så kan man även gå via sin bank.

Normalt så får man en LEI-kod registrerad efter två arbetsdagar och kostnaden är delad i två - ett engångsbelopp och en summa man betalar årligen och som förlänger avtalet. Priset i sig är dock varierande och man kan göra gott i att undersöka avtalen/erbjudandena/tjänsterna innan man som företag/juridisk person bestämmer sig för var man ska ansöka om sin LEI-kod.

Vill man vara på den säkra sidan kan man välja NordLei som är ackrediterade av GLEIF, den internationella organisationen som står bakom systemet.

Allt viktigare med utseendet

6 apr 2018

Många som träffar kunder, eller blivande kunder, är väldigt medvetna om vilka kläder de klär sig i. Många politiker, till exempel har tagit detta till sig för att inför sina väljare och andra politiker signalera trygghet, pålitlighet och förtroende. Tittat på våra partiledare; de kommer mycket sällan i åtsittande kläder som tar bort fokus från det de säger. Vi skulle höja på ögonbrynen som Stefan Löfvén kom klädd i skjorta och jeans en dag på jobbet. Han går som regel i mörkblå kostym, och det är ingen tillfällighet. Även förre statsminister Fredrik Reinfeldt berättade att han endast hade kostymer, och fick gå och handla anda sorts kläder när han avgick som statsminister efter förra valet. Ser man på kvinnliga politiker, blir detta även tydligt. Den kvinna som har haft störst makt i Västvärlden är Angela Merkel. Hon har som regel alltid kommit i kavaj och byxor. Hon har haft en kavaj med hög knäppning och i diskreta färger. Hon har inte burit stora iögonenfallande smycken eller väskor.

En säljare måste andas trygghet och stabilitet

På samma sätt bör någon som gör affärer klä sig. En kund måste fokusera på affären, inte på säljaren. Därför bör man som säljare bära en ganska strikt klädsel. Så även om du kommer från ett ungt företag inom IT. Är du säljare på ett sådant, bör du även då andas förtroende. Däremot behöver du inte bära mörkblå kostym, som Stefan Löfvén. Inom den branschen kan du gott och väl bära kostym i avvikande färger som till exempel grönt, gult eller orange. Eller om du bär en kostym i någon mörk färg, kan du kombinera det med en skjorta i någon annan färg än vitt, som till exempel, gult, rosa eller grönt. Du kanske kombinerar den med en t-shirt, eller en polotröja?

Jurister måste klä sig förtroendeingivande

Detsamma gäller alla som arbetar med juridik. Arbetar du med tunga juridiska frågor är pålitlighet och kompetens viktiga saker att signalera, både gentemot domare och nämndemän och mot dina klienter. Då kan man inte komma klädd i t-shirt och jeans, för då blir du inte tagen på allvar. Och seriositet är mycket viktigt för att andra ska lyssna på dig. Lika viktigt är det om du kommer klädd i jeans och en gammal t-shirt när du ska representera ditt företag, oberoende om du gör det som ägare, delägare eller säljare.

Kvinnor bör också klä sig strikt

Kläderna gör samtidigt dig som säljare. De underlättar din självkänsla och stärker den. Även för kvinnor är detta viktigt. Knytblusen sägs ha blivit skjorta och slips för kvinnor. För dem är kavaj och kjol det samma som kostymen är för män. Helst ska de vara i enhetlig färg, och kan ha någon liten detalj i en annan färg, som ena sjal, eller en skjorta under kavajen. Så när du väljer kostym, varför inte anlita en personlig skräddare? Då får du en kostym som sitter perfekt och är måttanpassad just för dig. Den sitter bekvämt och är bekväm eftersom den sätter sig precis där du vill ha den. Läs mer om skräddarsydda kostymer på: http://www.skräddarsyddkostym.se.

Har du provat att jobba som städare?

27 mar 2018

Hur är det att arbeta som städare, egentligen? Många tänker att det är ett fysiskt krävande arbete, men det är inte mer krävande än ett lagom svårt, eller väldigt lätt träningspass. Du kanske har tre eller fyra städningar per dag, vilket innebär att du har tre eller fyra lätta träningspass, varje dag. Snacka om att behålla en bra fysik på sikt.

Minst åtta uppdragsgivare till en början

Ska man som egen företagare lyckas försörja sig som städare krävs det att du har minst åtta återkommande kunder. Säg att du har fyra affärer som har anlitat dig för att städa deras lokaler. Varje städning tar en timme. Säg att du tar 255 kronor per timme, plus moms, plus kostnaden för arbetsredskap. Du tar 100 kronor för redskap och moms, alltsammans blir 355 kronor per timme. Efter skatter och egen avgifter får du 1136 kronor per dag, vilket ger dig 22.720 kronor efter skatt och egen avgifter i inkomst.

Då är det dags att anställa

Säg att du får dubbelt så många uppdrag efter ett halvår i branschen och efter en bra marknadsföring. Efter tre månader har du tredubbelt så många uppdragsgivare. Det är då det är dags för dig att anlita personal eftersom du inte hinner med alla uppdrag, som du dessutom vill göra så bra som möjligt, eller hur? Dessutom lär du behöva skaffa dig rätt städmaskiner som effektiviserar städningen för att du ska hinna med alla nya uppdrag och för att arbetet ska göra skillnad för dina kunder, och det är väl det du vill med ditt jobb, eller hur?

Så får du fler updrag

Det är på det sättet som du får nya uppdrag, genom att det ska synas att du har varit där. En del mindre nogräknade städföretag har den bakvända logiken att de lägger sig så lågt det bara går, prismässigt och sedan städar så lite som möjligt med den logiken ”att kunden betalar så lite, så då får de vad de betalar för”. Det innebär att först tar företaget så lite som möjligt betalt, sedan när de väl städar, städar de så illa att det knappt syns att de har städat. Först tar de låga priser, sedan städar de knappt. Men varför ska man då anlita dem? Man betalar för att inte få det städat helt enkelt. Då är det bättre att ta sådana priser att alla blir nöjda, inklusive kunderna, som de facto vill ha det städat, eller hur? Dessa städföretag tror att de kan konkurrera med låga priser, men ingen vill ha ett städbolag som inte för rent för dem. 

Så lyckas du med köpet av industrigolv

19 mar 2018

Industrigolv är en ganska stor investering. Det gäller således att man inte förhastar beslutet om golvtyp och leverantör. Det kanske låter enkelt att hitta en bra leverantör och rätt golvslag – men det finns flera som har valt fel och behövt lägga om det, till höga kostnader. 

Att välja typ av golv

Som nämnt ovan må det låta enkelt att välja rätt produkt. Det är dock inte alltid så enkelt som det låter. Det finns många inköpare som har råkat ut för golvtyper som inte riktigt är optimala för deras behov. 

Det här är givetvis något man vill undvika – att köpa fel golv är dyrt. Det är bäst att på förhand kontakta flera företag som kan verkligen sina industrigolv. På så vis kan du jämföra både offerter och förslag på typer av industrigolv. Att hämta in flera offerter kommer med andra fördelar också. Om du är en duktig förhandlare finns möjligheten att ställa offerterna mot varandra, och på så vis få ett lägre pris i slutändan.

Det finns många olika typer av golv att välja mellan. Ofta har firmor sina egna recept och beläggningar. Golven har olika egenskaper som passar olika behov, och det är bra att be om rådgivning från företaget i fråga. För att be om rådgivning krävs givetvis att du har hittat ett företag som du känner förtroende för – annars är rådet inte särskilt mycket värt. Det är inte alltid det lättaste, men det finns ett stort urval av bolag att välja mellan.

Behöver du tilläggstjänster?

Om du ska köpa industrigolv finns möjligheten att du även behöver till exempel golvutjämning, flytspackling eller olika typer av ytbehandlingar. En fördel är om företaget du kontaktar för ditt industrigolv även erbjuder andra tjänster, om du behöver några. 

Till exempel finns det många som erbjuder linjemålning och dammbindning, vilket kan vara bra att få gjort på samma gång. Kanske behöver du också få ett golv rivet, som sedan måste ersättas? Det är naturligtvis bra om företaget du kontaktar erbjuder andra tjänster du behöver på samma gång. Det kan bli billigare om du beställer ett större jobb. Och de flesta som sysslar med industrigolv erbjuder även tjänster som dessa – men det är långt ifrån alla som gör det. 

Rätt golv till rätt miljö

Ett bra industrigolv bör inte bara möta praktiska krav – det bör även se inbjudande ut. Med det sagt är det givetvis kanske det viktigaste att golvet ska stå pall för den tunga verksamhet som ofta bedrivs i industrier. Det är verkligen inte alla golv som är lämpade för detta. 

Men det finns inte ett industrigolv som passar till alla miljöer. Vissa är till exempel bättre lämpade att lägga på mjukare underlag, medan andra är anpassade för att läggas på hårda underlag.Trots namnet så är det inte bara för industrier som industrigolv finns. Garage, sjukhus och arenor är exempel på andra platser där tåliga golv behövs. Ibland ställs helt enkelt stora krav golvets tålighet – och där är industrigolv ofta bäst.

Bär sig bergvärme rent ekonomiskt?

13 mar 2018

Om man ser de alternativ som finns för uppvärmning och energi så kan ett byte vara av godo. Detta i synnerhet om du har äldre system och kanske värmer ditt hus i Stockholm med hjälp av oljepanna. Där kan ett byte definitivt vara värt att överväga. Primärt av två stycken skäl: det är bättre för miljön och det kommer att gynna din egen plånbok.

Skulle du ha rätt förutsättningar för bergvärme så är den energikällan väldigt fördelaktig att ställa i jämförelse. Dels så återvinner du lagrad energi från solen som finns i berggrunden; det handlar om grön energi som ger minimala utsläpp av koldioxid. Olja å sin sida är inte förnybar utan där handlar det om väldigt mycket påverkan på vår miljö.

Ekonomisk då? Ja, stiger priserna på olja omvärlden så kommer du att få en liten knäpp på näsan. De kan pendla ganska mycket och du kan inte göra någonting för att påverka detta - det gör att din ekonomiska planering blir lidande då du aldrig riktigt säkert kan veta hur hög summa du ska betala. Skulle du byta till bergvärme så har du dels en konstant summa som ligger på samma nivå och dels så har du en låg sådan. bergvärme kan - med rätt dimension på borrhål och med rätt kalibrerad värmepump - sänka de årliga uppvärmnings- och energikostnaderna med upp till 80%.

Kruxet? Bergvärme bär en hög installationskostnad. Räkna med att det kostar runt 100.000 kronor att borra (som kostar absolut mest), köpa värmepump och få denna installerad. Först efter ungefär tio år så har du betalat av summan och kan börja räkna hem pengarna i form av en sänkt uppvärmningskostnad.

Bergvärme kan ge stora pengar vid en försäljning

Och, vi ska även tillägga att bergvärme inte passar alla. Bor du i Stockholm så måste dels din mark vara kompatibel för att borra - finns det överhuvudtaget den möjligheten? - och dels så måste dina grannars lösningar undersökas. Finns två stycken borrhål närmare än tjugo meter från varandra så “tar de ut varandra” och ingen av er kommer att få den effekt ni eftersöker. En rejäl undersökning krävs alltid innan - både av det rent geotekniska och av huruvida grannar har bergvärme eller ej.

På det stora hela dock så är bergvärme en rejäl investering. inte minst i just Stockholm där man även kan se en installation ur ett försäljningsperspektiv. Har du bergvärme till ditt hus så kommer du att nå ett högre slutpris den dagen du säljer huset. Spekulanter brukar nämligen eftersöka hus- och villor med denna lösning; man vet att det är fördelaktigt och kan man dessutom slippa själva arbetet med installationen så är man ofta beredd att betala mer pengar. Du har, så att säga, redan gjort hundåren och de kan börja räkna hem pengarna redan från den första dagen de flyttar in.

Med höga lån - som ofta är fallet i Stockholm - så vill man sänka sina boendekostnader och bergvärme är ett väldigt bra exempel på hur det kan göras. Det är definitivt någonting att tänka på då just denna del i form av en framtida försäljning kan generera mycket pengar i slutändan.

Svårt rekrytera rätt person för jobbet

11 mar 2018

Arbetar du i ett eget företag? När du arbetar i ditt egna företag kan det vara ganska ensamt, framför allt känns det så när man får många uppdrag. Plötsligt kanske man har arbete upp över öronen. Då rekryterar man någon som kan samma arbete som du och så är ni fler som kan ta sig an uppdragen.

När ni har vuxit kanske med fler än tio personer på ditt företag märker ni att ni behöver en revisor, en ekonom, en som kan marknadsföring och gör reklam, och sedan någon som kan svara i telefon, fördela arbetsuppgifter och så vidare och så vidare. Om du är van vid rekryteringar och själv kan alla lagar och regler vad gäller anställningar, lönesättningar, semestrar då kan du ju sköta det själv. Kan du det inte, då har du ett antal utmaningar framför dig.

Gör du jobbet själv måste du plugga

Antingen läser du in dig i området, Det finns lagar som man kan läsa till och med på nätet. Du kan läsa in dig på vilka lönenivåer olika arbeten och anställningar bör ligga på.Eller så kan du anlita någon som kan sådant. Fördelen med den typen av tjänster är den att när du har en lugnare period med arbete och inte behöver rekrytera så många fler, då behöver du inte ha den typen av personal anställd hos dig. Det är ju kanske inte så att man hela tiden behöver den typen av tjänster. Ditt företag kanske växer i perioder, och då är det en ekonomisk fördel för dig att bara köpa in den tjänsten när du behöver det.

Dyrt att rekrytera fel person

När ni väl har vuxit så pass mycket att man märker att man behöver chefer för olika avdelningar på företaget, ja då är det dags att anlita någon som kan och är duktig på rekryteringar. Alla som har ett företag vet hur viktigt det är att det inte blir fel när man rekryterar någon. Det kan bli väldigt tidsödande att rekrytera fel. Helst vill man inte gå igenom perioder med turbulens i företaget. Det kan ta mycket tid och energi. I slutändan kan det kosta dig dyrt om du gör fel. Det kan ta av dina resurser, som du kanske hellre lägger på annat. Då kan man faktiskt anlita någon som gör hela jobbet åt dig. Du slipper oroa dig för hur du ska gå till väga, vilken lön en sådan person kan tänka kräva. Du är bara med i slutperioden av anställningen. Den du anlitar presenterar olika kandidater för dig, då har de på förhand läst igenom, och gjort en första intervju och bedömt dem. Det enda du ska göra är att träffa dem och själv bilda dig en uppfattning om den kandidaten. Sedan är det bara att hoppas att det är rätt person och att det blir bra efter det.

Anlita redovisningskonsult eller en inom ekonomi?

8 mar 2018

Många företagare är entreprenörer och älskar att driva och utveckla sitt företag. Däremot är det inte lika ofta som de har ett stort intresse för pappersarbetet. En stor del av att driva företag handlar däremot om löpande bokföring, utbetalning av löner och att ha kontroll på skatteregler. Det är därför som många väljer att anlita en redovisningskonsult. Andra väljer istället att anlita en ekonomikonslut. Vad är då skillnaden?

Ekonomikonsulter är vanligare i storstäder och för att göra jämförelsen rättvis har ett flertal företag i Stockholm granskats gällande utbud av tjänster. Företag som antingen marknadsför sig som redovisningskonsult eller ekonomikonsult.

Kortfattat kan sägas att utbudet av redovisningskonsulter är betydligt fler än ekonomikonsulter i Stockholm samt att redovisningskonsulterna är tydligare med vilka tjänster som erbjuds.

En redovisningskonsult erbjuder löpande bokföring, bokslut, deklaration och därmed tjänster som är starkt kopplade till bokföringen. Många företag behöver enbart denna hjälp och i så fall kan ett sådant företag anlitas. Vill man däremot ha ett bredare stöd inom ekonomiska frågor kan ekonomikonsulten anlitas. Dessutom kan dessa anlitas både av privatpersoner och företag.

Ekonomikonsult – Ger en helhetshjälp

Det samtliga ekonomikonsulter i Stockholm har gemensamt är att de vill erbjuda sina kunder ett bredare utbud av ekonomiska tjänster. För företag innebär detta exempelvis att ekonomikonsulten kan ta hand om bokföring (likt redovisningskonsulten) men därutöver även tolka och analysera siffrorna samt ge ekonomiska råd för utveckling av företaget.

Ett exempel är att de har kompetensen att hjälpa till med ekonomistyrning. Det betyder att de kan ge råd för hur företaget ska kunna nå de uppsatta ekonomiska målen. Detta kan ske både genom mindre delmål men ekonomikonsulten ser även på helheten och kan lyfta frågor som företagarna lätt glömmer.

En annan punkt är det juridiska. Är det juridiska frågor som är kopplade till den ekonomiska delen av företaget kan ibland en ekonomikonsult stå till tjänst. Här skiljer det sig däremot åt en del mellan de olika granskade företagen då vissa har stort fokus på detta medan andra har det mer som en mindre verksamhet.

Hyra in på plats?

När en ekonomikonsult anlitas finns möjligheten att träffas för att diskutera olika upplägg och framtida beslut. I vissa fall kan även konsulten komma ut till företaget för att därigenom driva företagets ekonomiavdelning. Kanske har någon nyckelperson sagt upp sig på företaget och ekonomiavdelningen vacklar – eller sker inte utvecklingen åt det håll som önskas. I dessa fall kan en ekonomikonsult hyras in på kortare eller längre tid.

Ekonomikonsult – en relativt ny titel

Som visas ovan tar ekonomikonsulten ett större grepp över företagets hela ekonomi. Det är just helheten som gör att företagare anlitar dessa företag. De som tidigare anlitat en redovisningsbyrå, en företagscoach osv kan nu hitta allt under samma tak.

Titeln ”Ekonomikonsult” är däremot relativt ny. I Stockholm finns det ett par företag som har valt att titulera sig som detta. I många mellanstora städer så som Gävle och Örebro är det däremot svårare att hitta dessa företag. Delvis kan det bero på att titeln inte ännu etablerat sig som det självklara valet. Tjänsten finns alltså – men ibland under andra namn. 

Dra ner kostnaderna i hotellverksamheten

25 feb 2018

För den som äger ett mindre hotell kan varje liten utgiftspost behöva ses över för att verksamheten ska gå jämnt ut, och till och med gå med vinst. Många menar att det är en livsstil att driva ett hotell – snarare än ett arbete man går till på dagarna. Med detta har man i åtanke att det är väldigt mycket jobb med en dylik verksamhet. För att se till att det jobb man lägger ner lönar sig så mycket som möjligt, är det bra att minska onödiga kostnader. Men vad är det egentligen man kan göra?

Byt bokningssystem

Det finns idag otaliga bokningssystem på marknaden. En del av dessa har funnits sedan lång tid tillbaka, och lever kanske mer på sitt rykte än på sin kvalitet och prisvärdhet. På senare år har det blivit enklare och billigare att programmera, vilket har lett till att flertalet bokningssystem för hotell har dykt upp på marknaden. För ett mindre hotell kan man komma undan riktigt billigt med ett fullt funktionerande bokningssystem. Se över ditt nuvarande system och vilka alternativ som finns på marknaden. Kanske kan du byta?

Håll personalen glad

Hur ser inventarierna ut på hotellet? Är de slitna och jobbiga att använda? Hur är det med ljudmiljön? Det finns flera saker man kan göra för att skapa en trevlig arbetsplats. Det här kommer göra att personalen mår bättre och att de kan fokusera på gästerna och deras behov och bättre. En mycket service-minded personal kommer i längden givetvis att påverka verksamheten positivt. Se över om det finns någonting du kan göra för att öka personalens trivsel. Glada gäster betalar gärna dricks och kommer troligen att rekommendera ditt hotell till vänner och bekanta. Ett gott rykte är värt att arbeta för – även om det kan ta tid och resultaten av arbetet inte syns på en gång.

Hur ser det ut med energiförbrukningen?

För många hotell fullkomligt slukar energiräkningarna pengar. Det finns mycket att vinna (eller spara) på att vara snål med energin. Det är inte bara verksamheten det här gynnar, utan också planeten. Något som är vanligt är att uppmana gästerna att hänga upp handdukar igen ifall de inte behöver tvättas – lämnas de på golvet tas de till tvättrummet enligt gästens önskemål. Många behöver inte sin handduk tvättad varje dag, och det här är således ett effektivt sätt att spara på miljön och verksamhetens budget. Fundera även på vad du har för glödlampor och vilket värmesystem hotellet har. Kan det bytas mot något som i längden är billigare, även om installationskostnaden kan vara hög?

Slipp anställa administrativ personal

19 feb 2018

Har man ett stort behov av någon som administrerar arbetsuppgifter, är det inte säkert att man behöver den personalen när väl arbetet är slutfört, till exempel efter avslutat projekt. Då står man där med personal som inte behövs, vilket är en kostnadsfråga. Skaffar man sig istället arbetsmodeller och programvara som alla som arbetar med projektet kan använda sig av, slipper man anställa den personalen. Så gott som på alla arbetsplatser använder man sig av dator. Därför är det inte något stort steg att skaffa en programvara som alla kan använda sig av under arbetets gång.

Som verksamhetsledare ser du arbetsåtgång

Som arbetsledare kan det vara av stor nytta att kunna se vad var och en arbetar med, och lägga nya arbetsuppgifter på den som är snabb, eller som inte har så stor arbetsbörda. Känner man att man behöver vidareutbildning i någon fråga finns det att få, när man köper någon programvara, eller tjänst av Ln4 Solutions AB. Företaget har flera olika programvaror som underlättar medarbetare i ett och samma arbetsprojekt. Arbetsledarna får en helhetsbild av hur arbetet framskrider och var tid utnyttjas bäst, eller där den borde utnyttjas bättre. Med deras programvara kan man se resurser och avsatt tid, och lägga på mer resurser och arbetstid där det behövs som mest.

Behöver du förbättra arbetet?

Är det så att man som arbetsledare arbetar med förbättringar på kontoret, kan man köpa hem en sådan programvara som för det lättare för den som arbetar med förbättringarna att se arbetet som går fram, eller om det har stagnerat. Andra program kan ge en överblick över resurser, budget och eget arbete. Var och en kan arbeta i samma programvara och ge omedelbar respons över de utförda arbetsuppgifterna. Ofta där arbetet är komplicerat och där alla medarbetare behöver samarbeta kan det vara så att arbetsledaren behöver få en överblick över hela processen och veta hur det går för var och en. Genom att få en helhetsblick över arbetets gång kan hen se till så att ingen får för mycket, eller för lite att göra. Man täpper till ett slösande av resurser.

Se hur mycket tid som läggs på arbete

Det finns även programvara, där var och en dokumenterar sin arbetstid. I stället för att stämpla in och ut, som på fabriker, lägger man in sin egen arbetstid. På så sätt får verksamhetsledare och arbetaren själv en uppfattning om hur mycket var och en arbetar – egentligen. Sådana uppgifter som annars kan vara svåra att få, om arbetet är självständigt och svårt att överblicka. Många har en flexibel arbetstid, då kan det vara svårt för alla inblandade att se arbetstiden. Med det programmet får man alltså en helhetsbild av arbetad tid.

← Äldre inlägg