Det skiljer väldigt mycket åt från en arbetsplats och en annan – även om det i grunden handlar om samma område och bransch. Här spelar samspelet mellan kollegor in, saker som personkemi påverkar rejält och som inom alla andra områden så presterar man bättre ju bättre man trivs. Kort och gott – vissa personer gör sitt jobb – men de skulle kunna göra detta betydligt bättre om de fick en chans att utvecklas och om de trivs med sina uppgifter.

En självklarhet – men frågan är hur man hittar en arbetsplats där man får denna möjlighet? Att bryta upp, tappa en fast inkomst och ta en chans är lättare sagt än gjort och vem har sagt att nästa arbetsplats kommer att innebära någon skillnad? Vi vänder på det – hur kan nästa arbetsplats veta att just du är rätt person för deras verksamhet; hur ska de kunna ta en chans att våga anställa dig, ge dig en fast inkomst och ta en chans på att just du är rätt person för dem?

Jo, det finns en bro mellan arbetsgivare och anställda och denna bro kallas professionell rekrytering. Vi kan här säga att du söker ett jobb i Stockholm och vänder dig till ett företag inom rekrytering. Detta företag skriver ner dina egenskaper – du får träffa personer, du får göra intervjuer, olika tester, lämna in betyg, cv och referenser – och dessa läggs in i en stor databas.

Det som sker härnäst är att – förenklat – så fort en arbetsgivare inom din bransch kontaktar samma företag inom rekrytering så kommer ditt namn att dyka upp. Du kommer här att kallas till fler intervjuer – mer specifikt inriktade sådana – och du kommer att få göra fler tester; allt för att se om du är rätt person för jobbet. Märk väl här; du har fortfarande inte träffat den potentiella arbetsgivaren, en viktig del inom rekrytering är att företaget man anlitar sköter allt – detta för att spara tid för en arbetsgivare.

Professionell rekrytering är nyckeln till att hitta rätt

Vi säger här att du hela tiden går vidare i processen, du kallas till fler intervjuer och du får genomföra fler tester och slutligen så kallas du till det slutliga provet: slutintervju. Här kommer du att träffa arbetsgivaren och du kommer att få göra en ”riktig” arbetsintervju hos denne.

Genom professionell rekrytering så vet ni redan på förhand att ni har många gemensamma nämnare – att arbetet passar dig och att dina egenskaper kommer att tillföra företaget något väsentligt. Det finns redan en brygga mellan er och ni båda kommer att veta att just du förmodligen är bäst lämpad för jobbet i fråga.

Skulle det inte vara så? Ja, du finns fortfarande kvar i databasen och kanske blir headhuntad till ett annat jobb i framtiden; ett jobb som är skräddarsytt för just dig. Att använda professionell rekrytering handlar om att träffa rätt – både för en arbetsgivare och för en person som söker ett nytt jobb.

29 May 2017