Om man ser de alternativ som finns för uppvärmning och energi så kan ett byte vara av godo. Detta i synnerhet om du har äldre system och kanske värmer ditt hus i Stockholm med hjälp av oljepanna. Där kan ett byte definitivt vara värt att överväga. Primärt av två stycken skäl: det är bättre för miljön och det kommer att gynna din egen plånbok.

Skulle du ha rätt förutsättningar för bergvärme så är den energikällan väldigt fördelaktig att ställa i jämförelse. Dels så återvinner du lagrad energi från solen som finns i berggrunden; det handlar om grön energi som ger minimala utsläpp av koldioxid. Olja å sin sida är inte förnybar utan där handlar det om väldigt mycket påverkan på vår miljö.

Ekonomisk då? Ja, stiger priserna på olja omvärlden så kommer du att få en liten knäpp på näsan. De kan pendla ganska mycket och du kan inte göra någonting för att påverka detta - det gör att din ekonomiska planering blir lidande då du aldrig riktigt säkert kan veta hur hög summa du ska betala. Skulle du byta till bergvärme så har du dels en konstant summa som ligger på samma nivå och dels så har du en låg sådan. bergvärme kan - med rätt dimension på borrhål och med rätt kalibrerad värmepump - sänka de årliga uppvärmnings- och energikostnaderna med upp till 80%.

Kruxet? Bergvärme bär en hög installationskostnad. Räkna med att det kostar runt 100.000 kronor att borra (som kostar absolut mest), köpa värmepump och få denna installerad. Först efter ungefär tio år så har du betalat av summan och kan börja räkna hem pengarna i form av en sänkt uppvärmningskostnad.

Bergvärme kan ge stora pengar vid en försäljning

Och, vi ska även tillägga att bergvärme inte passar alla. Bor du i Stockholm så måste dels din mark vara kompatibel för att borra - finns det överhuvudtaget den möjligheten? - och dels så måste dina grannars lösningar undersökas. Finns två stycken borrhål närmare än tjugo meter från varandra så “tar de ut varandra” och ingen av er kommer att få den effekt ni eftersöker. En rejäl undersökning krävs alltid innan - både av det rent geotekniska och av huruvida grannar har bergvärme eller ej.

På det stora hela dock så är bergvärme en rejäl investering. inte minst i just Stockholm där man även kan se en installation ur ett försäljningsperspektiv. Har du bergvärme till ditt hus så kommer du att nå ett högre slutpris den dagen du säljer huset. Spekulanter brukar nämligen eftersöka hus- och villor med denna lösning; man vet att det är fördelaktigt och kan man dessutom slippa själva arbetet med installationen så är man ofta beredd att betala mer pengar. Du har, så att säga, redan gjort hundåren och de kan börja räkna hem pengarna redan från den första dagen de flyttar in.

Med höga lån - som ofta är fallet i Stockholm - så vill man sänka sina boendekostnader och bergvärme är ett väldigt bra exempel på hur det kan göras. Det är definitivt någonting att tänka på då just denna del i form av en framtida försäljning kan generera mycket pengar i slutändan.

13 Mar 2018