Bilskatt - vad gäller för begagnade bilar?

När du ska köpa en ny bil eller säljer din gamla blir frågan om bilskatt aktuell. Vad är det som gäller för en begagnad bil och vem betalar vad? När du ska köpa en begagnad bil behöver du kunskap.

Många av oss som innehar körkort och äger en eller flera bilar köper enbart begagnade fordon. Det finns flera goda anledningar till detta. En begagnad bil har i många fall redan haft sina värsta barnsjukdomar och kommer troligen att rulla och ta dig dit du vill i ett antal år. En annan anledning är priset. Det är allmänt känt att priset du betalar för en begagnad bil bättre återspeglar bilens verkliga värde än priset som sätts på en fabriksny. Naturligtvis varierar priser med modeller och märken och säljare. Med lite kunskaper kommer du kunna göra riktiga fynd ibland och mindre lyckade köp någon annan gång. Marknaden är stor.

Det är viktigt att hålla koll på det formella

Med stora marknader och stort utbud kommer ibland också mindre seriösa motparter. Det är inte alltid lätt att veta vad som gäller. Det är både klokt och nödvändigt att göra sig bekant med regler kring registrering, bilskatt och försäkring. Endast med dessa kunskaper kan du vara relativt säker på att inte bli lurad.

Den stora huvudregeln när det gäller kostnader som skatt och försäkring är att de alltid följer ägaren. Vad lär man sig av detta? Jo, att det första och viktigaste momentet när det gäller försäljning och köp är att ägarbyte måste göras. Det ska aldrig lämnas till ett senare tillfälle och det ska alltid skickas in för registrering omgående. En annan sak som är intimt sammanhängande med ägarbytet är att fastställa att du faktiskt har att göra med den nuvarande ägaren. Om någon säljer en bil till dig behöver du ovillkorligen kunna fastställa att det är ägaren du förhandlar med.

Att sälja och köpa begagnad bil

Vid försäljning och köp av begagnade bilar finns det en mängd olika kanaler och tillvägagångssätt. Många väljer att sköta affärerna via annonser på olika sajter, andra väljer att anlita bilfirmor. Ofta handlar det ju också om en kedja, där flera personer köper och säljer. Det kan vara knepigt att sätta rätt pris på en bil du säljer och likaså kan det vara svårt att veta om du betalar ett rimligt pris vid köp. Att anlita en firma som är specialiserad på bilbyten är inte en dum strategi alls.

3 Apr 2020