Allt fler företag handlar med kunder och leverantörer utomlands. För några år sedan infördes gemensamma regler för EU gällande momsredovisning, men det är fortfarande många företagare som inte har koll på hur man ska bokföra moms när man köper och säljer varor eller tjänster inom EU.

Moms för privatpersoner - momsfritt för företag

Grundregeln är egentligen rätt enkel. När man köper något som privatperson så betalar man momsen direkt i det land där företaget som säljer ligger. Köper du till exempel en kamera från Tyskland så kommer momsen att ingå på fakturan om du är privatperson.

Är du däremot företagare och till exempel köper en tjänst så kommer fakturan att vara utan moms och du kommer istället att betala momsen i ditt eget land då det anses att tjänsten ska beskattas i det land där den används.

Reverse charge

Det förfarande som används vid den här typen av bokföring kallas för reverse charge och går ut på att en vara eller tjänst ska beskattas i det land där den faktiskt används. Som företagare blir det alltså så att du ska redovisa momsen i Sverige istället för att betala den i landet där tjänsten säljs.

Vi kan ta ett enkelt exempel. Om du köper och laddar ner ett datorprogram från ett företag i Belgien så kommer den belgiska firman att debitera dig exempelvis tvåhundra kronor. Du ska sedan i din bokföring redovisa femtio kronor (25% av 200 kronor) moms i Sverige.

I bokföringen kommer det att se ut så här:

På företagskontot eller kassan bokför du 200 kronor på kredit. Sedan bokför du själva betalningen av tjänsten på ett passande konto för tjänsten, till exempel 6540 om du köper en IT-tjänst, med 200 kronor på debet. Därefter är det dags att redovisa momsen och då bokför du 50 kronor på kredit på kontot 2614 som avser beräknad moms på inköp av tjänster förvärvade i utlandet. För att allt till slut ska gå jämnt upp så bokför du 50 kronor på debet på kontot 2645 som avser införselmoms för utlandshandel.

Därefter rapporterar du in transaktionen när du gör din momsrapport till Skatteverket.

Måste ange ditt eget och det andra företagets momsnummer

För att det ska bli möjligt att spåra att momsen har redovisats korrekt så måste fakturan ange både ditt och det andra företagets momsnummer. Momsnumret består av en landskod och ett antal siffror. I Sverige är landskoden förstås SE följt av en förkortad version av organisationsnumret.

Det går att kontrollera att ett företag har ett giltigt momsnummer via denna portal: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/vieshome.do 

Om du är osäker på bokföringen

Som företagare kan man ibland stöta på bokföringsproblem som inte är helt lätta att reda ut. Då kan det vara praktiskt att ha en redovisningskonsult att vända sig till för att fråga om råd. Ta gärna en titt på www.redovisningskonsultstockholm.net om du är på jakt efter en bra konsult som kan hjälpa dig med allt från löpande bokföring till redovisning av projekt, årsredovisningar och mycket mer.

14 Sep 2019