Som småföretagare kan man lkontrakt, bokföringätt känna att bokföringen tar upp alldeles för mycket av ens tid. Det här är ett vanligt problem, men är som tur ganska enkelt ordna. Det viktigaste är kanske att ändra sina vanor och rutiner. Genom att göra det kan man få stenkoll på sin ekonomi. Även om man lejer ut sin bokföring på en firma finns det saker man kanske kan förbättra. I den här texten ger vi ett par förslag.

Vilka rutiner har du?

Som företagare har man många olika papper, dokument och kvitton att hålla reda på. Ett kännetecken för en företagare som har koll är att man inte skjuter upp att sortera dem. Många har visserligen förberett fint med kvittohållare och pärmar – men likväl hamnar kvittona i en hög i en låda någonstans. Det mest effektiva medlet för att råda bot på detta är att helt enkelt inte skjuta upp det. Till en början kan det kännas svårt, men när man väl har fått det som vana kommer det gå fort och enkelt att sortera sina kvitton. Det här kommer löna sig rejält i slutet av året.

Behöver du en ny bokföringsfirma?

Det finns många bokföringsfirmor i landet. Alla är varken lika prisvärda eller lika bra. Med internet har det blivit möjligt att välja bokföringsfirmor från många olika delar av landet. Det är inte ovanligt att en småföretagare i till exempel Uppsala samarbetar med en firma i Skåne – eller tvärtom för den delen, att en företagare från Skåne samarbetar med en bokföringsfirma från Uppsala.

Internet har sannerligen öppnat upp för en starkare konkurrens mellan olika bokföringsfirmor. En firma i just Uppsala till exempel, konkurrerar inte bara med firmor i Uppsala – utan i hela landet. I en hederlig konkurrens bör det här leda till bättre priser och tjänster, till kundens fördel.

Gå en kurs

Oavsett om du får hjälp med din bokföring, är det viktigt att komma ihåg att du fortfarande är ytterst ansvarig för bolagets ekonomi. Det skadar inte att gå en snabbkurs i bokföring för att färska upp minnet. På så vis kan ditt samarbete med en nuvarande bokföringsfirma underlättas, och du har även möjlighet att själv se över detta vid jämna mellanrum. Det här gör att risken för obehagliga överraskningar lite längre fram minskar.

Använd tekniken

Att sköta sin bokföring på det gamla hederliga sättet är det ganska få som gör idag. Teknik har gjort det möjligt att kraftigt förenkla sättet man hanterar sitt företags ekonomi på. Till exempel finns det appar som gör att man enkelt kan scanna in kvitton och verifikationer.

Inte sällan kommer dessa med olika bokföringsprogram. Dessa program kan kosta en viss summa i månaden, men många anser att är väl investerade pengar. Det finns också en del gratisvarianter, men de har normalt inte samma nivå av support och funktionalitet som de betalda programmen har. Titta vilka som finns på marknaden och se om något kan vara för dig. 

 

15 Oct 2018