Är man ett företag som befinner sig i en start-up, är det många saker som är nya för den som leder företaget. Man ska kanske hitta finansiärer, om man nu inte råkar ha pengar över som man inte har andra saker att lägga på. Man ska få igång verksamhet och få in kunder, framför allt. Att då lägga tid och energi på ekonomi, löner, bokföring och redovisningar kan bli för mycket. Det är då man anlitar en extern ekonomisk byrå som kan hjälpa en med det.

Ekonomi är ett ganska vitt begrepp, det kan handla om allt från hands-on verksamhet som bokföring, löneadministration, betalning av fakturor och liknande. Men det kan även handla om budget och planering, marknadsföring och revision. Och det är sådant som andra, icke-ekonomer sällan kan hantera på egen hand. Som tur är, finns det erbjudande av företag som klarar den biten. Närmare bestämt över 800 (om inte mer) företag, bara i Stockholm, som alla erbjuder externa ekonomiska tjänster till andra företag.

Vilka ska man välja?

Vad är viktigt att tänka på och utgå från när man ska välja någon av alla dessa tusentals företag som alla erbjuder ungefär samma sak? Hur ska man välja? Här finns några bra och nödvändiga saker som man alltid bör uppmärksamma och kontrollera. Referenser är ju förstås en av de viktigaste, priser en annan. Men man kan tyvärr inte alltid gå efter billigaste priset, även om det är frestande. Vad är det för mening med en byrå som är billig men som inte är bra? Att vara en kunnig ekonom är väl ändå det viktigaste.

Här är de viktigaste kriterierna

  1. Utbildning och kompetens. Att de är utbildade ekonomer är väl ändå viktigast och att de har den rätta kompetensen. Utan det är de ju knappast ekonomer. De är väl klart att man kan lära sig de viktigaste uppgifterna med bokföring utan att vara ekonomer, men ska man kunna arbeta med de vidare begrepp som det innebär att vara ekonom så är det viktigt att de kan de sakerna också.
  2. Erfarenhet. En erfaren ekonom kan göra så mycket mer än en som inte är det. Har de erfarenhet kan de alltid ge råd och tips om hur man kan utföra saker som är bättre för företaget och ge råd om till exempel det bästa sparandet, skatteplanering, investeringar och så vidare.
  3. Betalda skatter och ordnad ekonomi. Det är ju viktigt att ekonomen själv har en ordnad ekonomi. Man vill ju inte råka ut för en ekonom som stjäl. Har man en dålig ekonomil blir frestelserna så stora att börja fiffla med andras ekonomi om man själv har ekonomiska problem. Då kan man behöva kontrollera deras kreditvärdighet, eller med Kronofogden, Skatteverket och liknande. Kanske till och med, med belastningsregistret hos polisen.
  4. Servicevänliga. Det är ju alltid trevligare att få service och vänlighet med en ekonomisk tjänst. Läs mer om bokföring i Stockholm på: klostermark.se.
14 Jan 2020