Funderar du på att börja med private banking? Det kan nästan beskrivas som en samlingsplats för finansiella tjänster – du kan få hjälp med nästan allting. Men så kostar det också. Till skillnad från ”vanlig” banking, innebär private banking att du kan få hjälp med till exempel juridisk rådgivning, skatterådgivning, kapitalförvaltning och mycket mer.

Även om fördelarna är många, finns det givetvis också nackdelar. Den största nackdelen är naturligtvis att det kostar, som nämnt ovan. Innan man tecknar ett avtal bör man noga se över hur mycket det kostar och vad det är man faktiskt betalar för.

Fördelar

  • Det är enkelt. Som kund med private banking har du en kontaktperson som kan hjälpa dig med allting. Normalt kan en rådgivare ha många tiotals kunder (kanske till och med fler än 100 stycken). Så är dock inte fallet här – du prioriteras högre och kan få täta uppföljningar gällande dina ärenden. En fördel med det här i sig, är att du får någon som har en god överblick över hela din finansiella situation.

  • Mängdrabatter är inget ovanligt. När du till exempel köper en hamburgermeny på en snabbmatsrestaurang får du ett billigare pris än om du köper en läsk, pommes frites samt en hamburgare var för sig. Så fungerar det även här – som kund med private banking åtnjuter du ett ganska stort antal tjänster. När du gör det blir det billigare än om du nyttjat samtliga tjänster enskilt.

Nackdelar

  • Du är inte alltid i första rummet. Rent krasst handlar private banking givetvis om att öka bankens intäkter. Rådgivare eller annan personal kan vara väldigt benägna att sälja på dig tjänster, även om du faktiskt inte behöver dem. Det är dock viktigt att poängtera att det här kan skilja sig mycket mellan olika personer och banker. I slutändan är det viktigt att vara väl påläst på egen hand och ställa frågor. På så vis kan man själv avgöra vad det är man faktiskt behöver och inte.

  • Brist på diversifiering. Kort sagt, lägger du alla dina ägg i en korg. De negativa konsekvenserna som följer av dålig förvaltning eller annat bristfälligt handhavande av dina resurser stärks när de är samlade på ett ställe. Här kan det vara bra att hitta rådgivare även utanför banken vid olika tillfällen.

  • Det är inte givet att du får de bästa tjänsterna till de bästa priserna. Här är en annan nackdel som relaterar till punkten ovan. Som kund med private banking är din upplevelse avhängigt bankens utbud och prissättning. Det kan mycket väl vara så att det finns andra banker med bättre tjänster och priser. Som alltid gäller att man överväger sitt köp och funderar på vad det smakar – i relation till vad det kostar.

Mer info: http://www.privatebankings.se/.

17 Jul 2018