För den som driver företag så gäller den gamla devisen att ensam aldrig är stark. Den som har förmågan att delegera jobb, be om hjälp och våga samarbeta kommer att klara sig långt mycket bättre än den som kör sitt eget race. För att utveckla detta resonemang så ska vi ta ett exempel på hur en snickare som arbetar lokalt i en medelstor stad som Uppsala kan göra för att arbeta i kluster och därmed mångdubbla sina uppdrag.

Att arbeta i kluster

Hantverkarna blir väldigt tydliga som exempel eftersom en snickare inte gör samma saker som en plattsättare eller en murare även om de behöver samarbete för att ge kunden det den vill ha – ett färdigt hus. Och genom att samarbeta lokalt i en ort som Uppsala så kan ett ”byggarkluster” ha fullt upp med jobb hela tiden. Trots att ingen av dem säljer aktivt och att de bara själva tar in jobb för 1-2 dagar per vecka och dessutom ger bort halva uppdraget eller mer till någon annan så har de extremt mycket att göra.

En snickare som hjälper plattsättaren och rörmokaren

En snickare blir kontaktad av en väns vän som bor i en villa i Uppsala. Den här bekanta ska byta kök och behöver därmed hjälp bland annat med montering av köksluckor. För att kunden ska bli nöjd och för att snickaren ska få uppdraget så räcker det inte bara med att ge ett fast pris på monteringen av luckorna utan fler tjänster måste lösas på samma gång. 

Plattsättaren och rörmokaren blir kontaktade för att komma dit och hjälpa till med sina kunskaper så att köket bli ordnat till slut. Det visar sig också att några kablar måste dras om så gängets nästa kollega blir inkallad, elektrikern. På det här sättet har kunden fått ordning på sitt kök och så mycket som fyra olika företag har blivit engagerade i arbetet.

Målaren kontaktar en snickare

En målare som arbetar med att måla om ett sommarställe utanför Uppsala ser att taket är i extremt dåligt skick på huset och förklarar då för familjen som äger huset att något behöver göras så snart som möjligt. Snickaren bli kontaktad av sin vän målaren för att åka ut till sommarstället och byta tak.

Ett kluster som hjälper varandra för att hjälpa kunder

På det här sättet så kan en snickare ta in ett uppdrag med att montera kök en vecka men samtidigt få in jobb med att lägga nytt tak på ett sommarställe och att isolera ett förråd eller något liknande. Genom att se till vad kunden behöver för att få ett gediget arbete utfört och samtidigt vara tydlig med vad man själv kan och vad andra specialister behöver tas in för så kan man alltså samarbeta och hjälpa varandra till framgång. 

Läs här om ett sådant företag som erbjuder snickare i Uppsala på: http://www.snickareuppsala.nu.

5 Sep 2018