Att gå i konkurs är något som ofta är förknippat med en känsla av personligt misslyckande för den som äger bolaget. Det bästa är att inte försöka ta för hårt på det, och komma ihåg att var tredje nystartat bolag tvingas skicka in en konkursansökan en kort tid efter att de grundats. Inte minst är det alltså småföretagare, som kanske inte hunnit bli särskilt stora, som får försätta sitt företag i konkurs. Sänk dock inte huvudet förrän det är över – det finns ett par saker man kan göra för att förhoppningsvis undvika att firman blir bankrutt. 

Hitta kapital

Visst, det låter väldigt uppenbart. Om det vore lätt att hitta kapital skulle firman inte vara nära att skicka in en konkursansökan. Det är dock viktigt att tillägga att om inte ens kapitalet för att hålla bolaget över ytan finns, kommer andra ansträngningar för att rädda firman visa sig vara lönlösa. Utan tillräckligt med kapital är det sannolikt att man blir så överväldigad att det är svårt att över huvud taget identifiera roten till problemen.

Så har du verkligen försökt med allt? I det tidiga skedet av en nedgång, kan det finnas möjligheter att ta ett lån eller hitta villiga investerare som vill ta en chansning. Tänk givetvis på att du måste kunna betala tillbaka detta.

Hur ser firmans management ut? 

Det är inte osannolikt att ett företag som kämpar behöver få in nytt folk, med nya idéer. Det är lätt att arbeta in dåliga vanor, som sedan går ut över företaget på lång sikt. Nytt folk, med nya idéer som ovan nämnt, kan vara lösning på detta. För att något ska ske krävs en förändring i firmans management. Det minsta man måste göra är att inse att affärerna inte kan fortgå ”som vanligt” eller som det har gjort tidigare. Uppenbarligen finns det något som inte fungerar.

Ta in en konsult

Att verkligen få i stånd en förändring är inte lätt. Särskilt om det sätt man arbetat på under många år tycks ha fungerat bra, för att plötsligt inse att det inte gör det längre. Det som kan få en att vända trenden är att ta in en konsult. Det här är särskilt tydlig om du är ensam i företaget och har hand om alltifrån att utföra uppgifterna, till bokföring till annat administrativt arbete. 

Konkurs kan vara helt naturligt – och nödvändigt

Att skicka in en konkursansökan behöver nödvändigtvis inte vara något svårt eller tungt – det kan vara helt naturligt. Kanske har du drivit en verksamhet som tidigare haft en mycket stor kundbas, men där intresset för dina tjänster eller produkter har sjunkit rejält på senare år. Visserligen kan det kännas ledsamt att lämna sin verksamhet, men om tjänsterna eller produkterna inte längre hjälper kunderna är det bara naturligt att verksamheten inte har någon plats i konkurrensen längre. Det här kan vändas till något positivt.

För med det sagt behöver en konkursansökan inte skickas in med en gång. Kanske kan verksamheten bara omvandlas lite grann? Även det här kan en utomstående konsult hjälpa till med. Om verksamheten kan riktas om för att möta kundernas intresse, kan den återigen blomstra. Läs mer här om hur du kan ansöka om konkurs, eller undvika konkurs.

12 Jul 2018