Hur är det att arbeta som städare, egentligen? Många tänker att det är ett fysiskt krävande arbete, men det är inte mer krävande än ett lagom svårt, eller väldigt lätt träningspass. Du kanske har tre eller fyra städningar per dag, vilket innebär att du har tre eller fyra lätta träningspass, varje dag. Snacka om att behålla en bra fysik på sikt.

Minst åtta uppdragsgivare till en början

Ska man som egen företagare lyckas försörja sig som städare krävs det att du har minst åtta återkommande kunder. Säg att du har fyra affärer som har anlitat dig för att städa deras lokaler. Varje städning tar en timme. Säg att du tar 255 kronor per timme, plus moms, plus kostnaden för arbetsredskap. Du tar 100 kronor för redskap och moms, alltsammans blir 355 kronor per timme. Efter skatter och egen avgifter får du 1136 kronor per dag, vilket ger dig 22.720 kronor efter skatt och egen avgifter i inkomst.

Då är det dags att anställa

Säg att du får dubbelt så många uppdrag efter ett halvår i branschen och efter en bra marknadsföring. Efter tre månader har du tredubbelt så många uppdragsgivare. Det är då det är dags för dig att anlita personal eftersom du inte hinner med alla uppdrag, som du dessutom vill göra så bra som möjligt, eller hur? Dessutom lär du behöva skaffa dig rätt städmaskiner som effektiviserar städningen för att du ska hinna med alla nya uppdrag och för att arbetet ska göra skillnad för dina kunder, och det är väl det du vill med ditt jobb, eller hur?

Så får du fler updrag

Det är på det sättet som du får nya uppdrag, genom att det ska synas att du har varit där. En del mindre nogräknade städföretag har den bakvända logiken att de lägger sig så lågt det bara går, prismässigt och sedan städar så lite som möjligt med den logiken ”att kunden betalar så lite, så då får de vad de betalar för”. Det innebär att först tar företaget så lite som möjligt betalt, sedan när de väl städar, städar de så illa att det knappt syns att de har städat. Först tar de låga priser, sedan städar de knappt. Men varför ska man då anlita dem? Man betalar för att inte få det städat helt enkelt. Då är det bättre att ta sådana priser att alla blir nöjda, inklusive kunderna, som de facto vill ha det städat, eller hur? Dessa städföretag tror att de kan konkurrera med låga priser, men ingen vill ha ett städbolag som inte för rent för dem. 

27 Mar 2018