Det är inte helt ovanligt att starta eget om man är hantverkare. Ibland är det roligare att kamma hem vinsten om man ser vilka inkomster det ger att arbeta som eftertraktad målare, snickare, golvläggare eller kakelsättare. Många gånger blir det viktigt att odla bra kontakter med andra hantverkare eftersom kunderna helst vill att någon annan håller i kontakten och planerar renoveringsarbetet åt dem. Antingen gäller det då att anställa de olika VVS-montörerna (rörmokarna), elektrikerna eller kakelsättarna som man kan behöva då till en helrenovering av kök eller badrum. Om man själv är målare, är det de yrkena som man kan behöva anlita för att kunna erbjuda totalentreprenad till kunder.

Populärt med DIY

Det finns ju en stor uppsjö numera med alla slags program och tips och råd om DIY, man ska renovera på egen hand. Det är dessvärre inte alla gånger som det blir så lyckat det hela. Det gäller att man har gjort arbetet några gånger. Tapetsera till exempel, det kanske inte ser särskilt svårt ut, och de flesta tapeter kommer färdigt utskurna och färdiglimmade. Det svåra är att lyckas tapetsera rummets hörn, utan att tapeten hänger sig, blir bucklig och ful. Andra ställen som det kan vara svårt, är vid strömbrytare och uttag. Det gäller då att man är noggrann och vet vad man gör. Bland det viktigaste som gäller är att inte ha bråttom. Och att inte slarva. Det är inte helt ovanligt att man som målare får rädda inredning, som lekmännen har försökt göra på egen hand. Särskilt renoveringar när det kommer till tak, golv och rörmokeri är känsliga för felaktiga renoveringar eller åtgärder. Det är inte en tillfällighet att de olika försäkringsbolagen inte betalar ut för renoveringar som lekmän har gjort på egen hand. Man kan inte göra vad som helst hemma och ha någon annan att betala för misstagen.

Då är det viktigt att påtala riskerna för kunder

Så som hantverkare är det viktigt att påtala detta för alla dem som man kommer i kontakt med. Att överlåta åt proffsen det arbete som de kan är bland det vettigaste, och man önskar att fler förstod hur viktigt det är, trots alla program som påstår motsatsen. För att kunna belägga skillnaderna för sina kunder är det viktigt att vara så pedagogisk man bara kan och påtala vilka konsekvenser de egna reparationerna och renoveringarna kan få. 

Ska man få kunderna att alltmer anlita professionella hantverkare är det viktigt att de ser skillnaden på det som är gjort av yrkesmän och kvinnor och det som lekmän gör. Här kan du läsa mer om målare i Uppsala på: http://www.målareuppsala.net.

27 Jan 2019