Kan man sälja bil med lån kvar?

Kan man sälja en bil med lån kvar eller är det något som kommer att omöjliggöra en affär? Många köper idag bilar som kostar lite mer, ett köp som finansieras via lån som man sedan betalar av på. Det tar - lite beroende på lånets upplägg och bilens kostnad - tid att betala av ett lån; i vissa fall kan man hinna bli sugen på en annan modell och därmed också vara beredd att sälja den bil man tagit lån för. Är detta möjligt?

Det är inte helt enkelt att sälja en bil med lån. De flesta ser helst att bilen är betald och om den dessutom har lån på sig så blir det än mer krångligt. Det är inte omöjligt - men det är svårt att sälja en bil med lån. Som vi ser det så finns det tre möjliga vägar att ta. Den första är den tråkigaste och den innebär, helt enkelt, att du betalar av din bil och löser ditt lån innan du försöker sälja den.

Leende kvinna kör bil

Behöver du verkligen en ny bil?

Det här kanske låter som ord Bror Duktig skulle slänga sig med, men faktum är att många skulle kunna lära sig av just honom. Det vill säga: vilken egentligen anledning finns det till att du vill sälja din bil? Handlar det om att den inte fungerar, är den för gammal, har det kommit en ny modell som du gärna skulle se dig själv bakom ratten i?

Många säljer bilar för lättvindigt och vill hela tiden ha nyare, coolare och fräckare bilar. Det kostar pengar och i ärlighetens namn: är det verkligen en ny skuld du vill dra på dig? Det är lätt att hamna i onda cirklar och det är svårt att ta sig ur dessa. Ett sätt kan vara att vila på hanen och nöja dig med bilen du har.

Två andra möjligheter att välja

Okej, du vill sälja din bil trots att du har lån kvar. Här är två alternativ som finns möjliga att prova på:

Köparen tar över ditt lån:

Det kan vara möjligt att sälja en bil med lån och inkludera lånet i bilaffären. Detta förutsätter emellertid att långivaren är informerad och har godkänt detta samt att även köparen är införstådd och givit klartecken till det. Långt ifrån alla köpare vill överta ett billån i samband med att man köper en bil. Det ligger i sakens natur: man vill köpa en bil. Ett bra sätt att underlätta en sådan situation är att du förmedlar kontakt mellan långivare och den potentiella köparen så att de kan diskutera vad ett övertagande av dina lån, rent konkret, skulle innebära. Ska du försöka dig på den här lösningen så är rådet att du är fullkomligt transparent. Försök inte mörka och snacka bort dig, var ärlig.

Sälj bilen till en bilhandlare:

Det här är det enklaste, bästa och mest beprövade sättet att sälja en bil med lån - men även det som ger minst pengar tillbaka. Visst, det finns kanske inga riktigt bra bilaffärer, men det här ger dig ett väldigt dåligt förhandlingsläge. Bilhandlaren har ingenting att förlora och du kan räkna med att budet hamnar en bra bit under marknadsvärdet på bilen. Du tjänar mer på att sälja privat, men det är å andra sidan svårare. Vill du verkligen bli av med bilen så är detta den snabba vägen.

Så ser det ut. Ska du sälja en bil med lån så kan du även använda din fantasi. Vad sägs exempelvis om att fråga en köpare om denne kan betala din bil varpå du därefter betalar av ditt lån? Det är fullt möjligt rent teoretiskt, men ser man till riskerna som köparen tar - du kanske inte betalar av lånet efter det att ägarbytet skett och då står köparen där med utan bil; men med en massa lån att betala. Det krävs förmodligen en släkting eller en god vän för att få till stånd detta upplägg.

20 Sep 2019