Om man ser till hur mycket tid man som privatperson lägger på att tvätta och sköta allting som rör detta – stryka, torka och vika ihop – så räcker också detta som förklaring till varför många väljer att betala för denna tjänst. Det här sker främst genom att man lämnar in sina kläder till en kemtvätt, får dem tvättade, strukna och prydligt ihopvikta och därefter hämtar dessa följande dag. Det här kostar heller inte så mycket som många felaktigt verkar tro, kemtvätt är ganska billigt och särskilt om man ser till större städer där främst Stockholm skiljer sig markant från mängden.

Som ett prisexempel så kan man säga att det brukar kosta ungefär tjugo kronor per skjorta och för denna summa får man också allt det som vi nämnde ovan. Anledningen till att priserna för kemtvätt ligger på denna skäliga nivå i Stockholm är att det finns så pass många verksamma i staden.

Kort sagt; för att överleva som kemtvätt i Stockholm så måste man också ligga på en prisnivå som kunderna finner rimligt och acceptabel. Det som dessutom spelar in i denna låga prisbild är det faktum att man numera kan få sina kläder tvättade enligt rut-avdraget. Det vill säga; man kan anlita en städfirma som städar sitt hem och som även sköter tvätten och där man drar av tjänsterna på sin deklaration för att sedan få tillbaka halva beloppet på sin skatt.

Rut-avdraget har alltså även det spelat in i denna låga prisbild som vi ser hos olika tvätterier och kemtvättar i Stockholm. Det finns alltså där ingen större anledning – speciellt för ensamstående – att trängas i tvättstugan; att anlita en kemtvätt är både prisvärt och ger ett perfekt resultat.

Restaurangtvätt är vanligt i Stockholm

Det som man märker i Stockholm är att det inte bara är privatpersoner som väljer att leja bort sin tvätt utan det är också vanligt att exempelvis restauranger gör det. Detta genom en speciell tjänst som kallas just restaurangtvätt. Det här är ett väldigt bra sätt för restauranger att kunna fokusera på det primära i sin verksamhet – att erbjuda sina kunder bra mat och god service. Man anlitar en tvättfirma för restaurangtvätt och får rena dukar, servetter och gardiner (då det krävs) levererade enligt ett löpande och förbestämt schema. Restaurangtvätt är ett typiskt exempel på hur utvecklingen sett ut bland tvättföretag i Stockholm.

Man har – i och med den stora konkurrensen dem emellan – tvingats nischa sig och hitta andra områden än den mer traditionella. Vissa har här riktat in sig på restaurangtvätt medan andra hittat sin lönsamhet i exempelvis mattvätt (som fungerar på samma sätt, men där man tvättar mattor istället för dukar och servetter).

Kort sagt; Stockholm är den stad där man lättast kan komma undan det jobbiga som kommer med att tvätta – oavsett om man driver en restaurang, ett företag eller är en vanlig privatperson så finns det alltid företag som erbjuder sina tjänster inom tvätt och detta även till ett väldigt bra pris.

22 Apr 2017