Tänder är opålitliga sett till att smärta kan komma utan någon som helst förvarning. Det kan förvisso kännas en ilning eller en lite molande värk en kväll, men då denna gått över redan följande dag så ignoreras problemet. För att sedan komma tillbaka med full kraft några veckor senare.

En värk som inte ställer sig i någon kö och knackar försynt på dörren. Det handlar om en smärta som kan vara rent outhärdlig och som kräver akuta åtgärder. Det som de facto är positivt i detta är att det numera finns tandläkare som avsätter speciella tider just för dessa akuta och skarpa lägen.

Vi kan säga att du på på Södermalm i Stockholm och vaknar en morgon av att en tand gör så pass ont att du knappt kan prata. Du tittar i spegeln och ser att ena kinden är alldeles uppsvälld och röd av rodnad. Du ringer en tandläkare på Södermalm som erbjuder akuttider och redan samma dag - tre timmar senare - sitter du i undersökningsstolen och får en förklaring på varför värken uppkommit: du har en inflammerad visdomstand.

Det fina i detta är att din tandläkare kan agera med en gång och dra ut tanden i fråga. Inom loppet av några timmar så har du alltså A) drabbats av en fruktansvärd tandvärk B) fått en undersökning utförd av en tandläkare och C) fått en lämplig behandling utförd.

tandvärk

Kostnaden går att dela upp

Vi spetsar till det lite. Dagen då du drabbas av tandvärken i fråga kommer väldigt olägligt sett till att du nyss betalat av din bilförsäkring och att du utöver det också fått köpa en massa nya vårkläder till dina barn. Du har, helt enkelt, en månad med mindre pengar än normalt. Somd et kan vara ibland. Hur ska du då ha råd att betala en tandläkare - du måste ju ha hjälp och du kan definitivt inte vänta till den 25:e?

Det är normalt inga problem. De flesta tandläkare kan erbjuda sina patienter en möjlighet att dela upp sin betalning. Dessutom så kan det finnas möjlighet att du kan använda ditt tandvårdsbidrag också. Allt detta går att kolla upp i efterhand. Det viktiga är att du snabbt kan få vård, bli kvitt tandvärken och - om då krävs: betala i din egen takt.

Vad händer vid en olycka?

Det behöver inte handla om tandvärk. En vanlig problematik är även att man slår ut en tand, biter av den eller på något annat sätt lyckas göra sig illa i munnen. På samma sätt så ringer man efter en akut tandläkare och får en tid. Det samtalet är viktigt - speciellt om du slagit ut tanden i fråga.

Där kan det nämligen finnas en möjlighet att rädda den. Den tandläkare du ringer kan ge dig värdefulla råd - lägg tanden i ett glas mjölk, rengör med koksalt, förvara den i vatten och så vidare - och då du väl kommer in så kan den sättas på plats igen.

Kostnaden vid sådan olyckor kan komma att täckas av din hemförsäkring. Skulle den ske på arbetet eller vid någon typ av organiserad idrottsutövande så är det definitivt en kostnad som du inte behöver ta - där gäller försäkring. Detsamma om du skulle halka på vägen till arbetet och slå ut en tand.

Läs mer om tandvårdhttp://www.tandläkaresödermalm.biz/.

7 Jun 2018