Att starta ett eget företag och pkalkylatorå egen hand bestämma om sina arbetstider, sin lön och vilka uppdrag man ska åta sig är en dröm som många har. En dröm som också fler ser till att förverkliga och detta av den anledningen att det idag är möjligt på ett annat sätt än tidigare. Där vi igår såg egna företagare i form av målare, snickare, cafeägare och butiksinnehavare så kan vi idag även addera yrken inom It och yrken som rör de många branscher inom detta.

Kort och gott; tack vare internet och de stora möjligheter som denna uppfinning fört med sig så har vi inte samma behov av en fysisk arbetsplats – vi behöver inte stämpla in klockan åtta på ett kontor på Södermalm. Nej, nu kan vi på ett annat sätt jobba hemifrån, från ett café eller vart vi nu vill sitta och denna flexibilitet har också ändrat våra anställningar.

Fakturering per uppdrag

Till mångt och mycket så handlar det snarare om uppdrag än om jobb. En skribent – exempelvis – får uppdrag som han gör och där han fakturerar istället för att få den normala månadslönen; han driver ett företag där han själv är ensam anställd och det här tror vi kommer att utvecklas ytterligare. Vi kan redan nu se exempel på detta inom vilt skilda branscher. Den vanliga taxichauffören på Södermalm säger upp sig och börjar köra åt Uber, och den skribent som förr skrev texter åt en reklambyrå skriver idag åt flertalet andra företag.

Tiderna förändras och det är också väldigt positivt ur många synvinklar. Det egna företagandet – oavsett om det handlar om en målare i Huddinge, en skribent i Uppsala eller en snickare i Bollnäs – ska uppmuntras.

Varför du ska anlita en redovisningsbyrå

Men, det ska också skötas. Det som är oroande är att många inte verkar inse vilket jobb som kommer på köpet i att driva eget – man måste ha benkoll på skatter, på moms, på bokföring, på redovisning och på fakturering. Det vi kan säga gällande exempelvis redovisning är följande: står du inför att starta eget så bör din andra tanke vara ” vilken partner ska jag anlita för min redovisning? ”.

Anledningen till att vi uppmanar till detta är 1) du riskerar mycket om du fuskar med din bokföring – böter, fängelse och näringsförbud – och 2) du köper dig mer tid. Att låta en redovisningsbyrå sköta din bokföring ger dig tiden du behöver för att utveckla din verksamhet, åta dig fler uppdrag och ta nästa steg. Det tar tid att sätta sig in i lagar, regler och olika förordningar och det är dessutom saker som hela tiden ändras. Risken är att du tröttnar, ger upp och lägger ner din firma – företagande ska vara roligt och därför så bör också exempelvis skötas av dem som har kompetensen och utbildningen för det. Kort och gott: en redovisningsbyrå.

2 Jan 2017