De flesta som driver egen restaurang eller matplats har märkt att de flesta restauranggäster vill kunna sitta ute med sin mat och dryck. Har man dessutom en fin utsikt över stadens torg, vatten, brygga eller något annat som kan roa gästerna, stiger lönsamheten ännu mer. Människor vill kunna sitta utomhus och titta på människor som passerar. Samtidigt är det svenska vädret inte alltid det bästa. Det vet alla som lagom till midsommar vill kunna sitt ute och fira in den svenska sommaren. Sitter man länge på en uteservering kan vädret skifta snabbt och det kan både regna och blåsa.

Utskänkningstillstånd ett måste för få fler gäster

Till lönsamhetskalkylen hör också att man har utskänkningstillstånd för att få gästerna att sitta kvar så länge som möjligt. Gäster som sitter kvar länge innebär större intäkter. Där det dessutom sitter flera, drar till sig ännu fler gäster. Det är ren och skär psykologi; vi är gruppmänniskor och det är få som vill sitta ensamma på en bar, eller restaurang. Är restaurangen folktom undrar andra vad som är fel på stället och varför ingen annan beställer eller äter mat, eller beställer dryck.

Så många skulle kunna sitta på uteservering

Det finns mer än 26.000 restauranger i hela Sverige. !0.000 av dem finns i Stockholm, fler än 2.000 i Göteborgstrakten, fler än 1.500 i Malmö och sedan i fallande skala i resten av landet. Vi leker med tanken att alla skulle ha en uteservering värd namnet, och att de flesta skulle kunna ta emot 100 gäster. Det blir 260.000 restauranggäster varje dag som behöver någonstans att sitta. De flesta vill ha en mysig och trevlig plats. Man vill ha ett vindskydd och ett skydd mot regn. Man vill ha några trevliga blommor som omgärdar uteserveringen.

Om du har en restaurang och inte får in 100 gäster om dagen, utan säg ett medeltal på 20 gäster per dag. Vad skulle du kunna göra för att få fler mat- och dryckesgäster?

1. Renovera restaurangen

Med ett rejält ansiktslyft kan man dels ändra inriktningen på restaurangen, dels få in annan typ av mat- och dryckesgäster om man nu vill så. Man kan även få de restaurangbesökare som man har, att trivas bättre och behålla dem. Att renovera restuarangen innebär bara fördelar.

2. Skaffa nya bord och stolar

Detta är egentligen samma åtgärd som att renovera restaurangen. Det innebär ett litet lyft för stället att få ny inredninge, och gör att fler kanske upptäcker restuarangen eller cafét.

3. Skaffa en ny meny

Detta är väldigt svårt och måste göras med stor eftertänksamhet eftersom det kan leda till att du förlorar de gäster du redan har, men utan att du får de nya gästerna som du önskar. Det bästa du kan göra, om du vill byta menyn, är att lägga till några rätter och tar bort de rätter som har minst beställningar och är minst populära, helt enkelt.

4. Skaffa utskänkning av alkoholdrycker

Detta är enskilt det bästa  du kan göra för att öka lönsamheten och få in fler gäster. De flesta som finns i branschen vet om det. Inget konstigt eller revolutionerande med denna åtgärd.

5. Skaffa en trevlig plats för uteservering

Detta är i likhet med utskänkningstillståndet en klar åtgärd som ger dig fler matgäster.

27 Apr 2018