Att spara pengar är bra. Det finns dock mängder av olika sätt man kan spara på och metoder för att öka avkastningen på pengarna man sparar. Det här lönar sig kanske inte idag eller imorgon, men blir en stor vinst på lång sikt. Det kan vara ett utmärkt sätt att skaffa extra pengar inför pensionen eller för att lägga undan pengar till bostadsköp eller annan större affär. Att spara smart behöver inte ta särskilt stor energi, bara att man gör det – just det – smart.

Bankkonto

Något som kanske inte låter särskilt smart vid första tanken. Det bör dock understrykas att ett bankkonto är det säkraste sättet att spara pengar som kan behövas inom den närmsta framtiden (säg ungefär fem år). Du behöver inte sitta och oroa dig för ditt kapital när börsen går ner. För det mer långsiktiga sparandet, och det sparande som du vill maximera din avkastning med, finns det dock bättre metoder. Glöm för all del inte att välja ett sparkonto med statligt insättningsgaranti.

Finansiell rådgivning

Vill du kunna gå ner i halvtid och låta avkastningen fylla hålet i ekonomin som uppstår? Eller vill du luta dig tillbaka och leva på din avkastning helt och hållet? Om du har resurser och vet ungefär vad du vill kan det vara en god idé att skaffa finansiell rådgivning. Med finansiell rådgivning får du någon som kan bedöma vad som är möjligt sett till det du har.

Tänk på att ha rimliga förväntningar på vad detta kan åstadkomma. Någon som sysslar med finansiell rådgivning har sällan tillgång till fler verktyg än vad du eller någon annan har. Finansiell rådgivning innebär säkerligen inga mirakel – men kan hjälpa dig att nå ditt mål. Om någon lovar väldigt mycket, till exempel 20 procent i årlig avkastning, finns det skäl att ana oråd. 

Börsen

Pengar som du kan avvara på längre sikt kan vara en god idé att investera på börsen. Tittar man historiskt har aktier och fonder gett bättre avkastningar än sparkonton på banken, men då tittar man just under en lång period. Kom ihåg att det alltid innebär en risk att placera pengar på börsen. Betänk också att risken du tar ger dig möjlighet till bättre avkastning. När du har ett sparkonto har du inte möjligheten att själv bestämma risk kontra avkastning.

Jämför avgifter

Ska du placera pengar i fonder är det viktigt att titta på fondernas avgifter. På kort sikt kan det här kännas ganska obetydligt, men det är just för det långa loppet som man sparar. När det gäller fonder är det givetvis svårt att avgöra hur de kommer att gå framöver – men avgifterna är som regel desamma.

Det finns fonder som faktiskt inte tar ut någon avgift alls. Annars är indexfonder normalt sett de fonder som har lägst avgifter. Kom ihåg dock att det finns fler faktorer att ta hänsyn till när du väljer fond än bara avgiften.  

12 Sep 2017