Har du en bra affärsidé och vill starta ett eget företag? Här på sidan skriver vi mycket om bokföring, men det finns så många andra sidor av företagande som är minst lika viktiga för att få din verksamhet att flyta på.

Innan du sätter igång finns det en del som kan vara värt att tänka över och utforska för att vara säker på att du satsar på en idé som faktiskt håller. Här kommer några av våra tips som hjälper dig att starta ett framgångsrikt företag redan vid första försöket.

Utvärdera din affärsidé

Det är så lätt att förföras av sin egen idé, särskilt om dina vänner och din familj också hakar på eller kanske de som följer dig via sociala medier. Men bara för att folk är entusiastiska behöver det inte betyda att de faktiskt kommer att köpa din tjänst eller produkt när du väl sätter igång. Det är enkelt för folk att klicka “like” på något du postar på nätet, men när det väl kommer till kritan är det kanske bara några enstaka procent som faktiskt skulle handla av dig.

Här är det viktigt att du gör en ordentlig utvärdering av din affärsidé och gör realistiska (gärna pessimistiska) kalkyler kring hur mycket du kan tänkas sälja. Först när du har utvärderat dessa bör du ge dig in i produktion eller att fortsätta utveckla din tjänst.

Om det handlar om en produkt som går relativt enkelt att producera, till exempel en tryckt produkt, kan du testa med hjälp av crowdfunding eller en förhandsförsäljning. Här kan du direkt se hur många som faktiskt är villiga att stödja din produkt med reda pengar, antingen som en del av ett crowdfunding-projekt eller i form av en förhandsbetalning. Var dock noga med att leverera i tid om du väljer denna modell. Bara så kan du bibehålla ett gott rykte så att fler köper från dig även i framtiden.

Ta hjälp av kunniga rådgivare

För att säkerställa att ditt företag arbetar effektivt, får tag i de bästa leverantörerna, har smarta arbetssystem och rätt medarbetare i företaget kan det vara bra att ta hjälp av en managementkonsult i Stockholm som ser över din verksamhet. Att ta in en konsult redan från början hjälper dig att slippa en del “barnsjukdomar” som många företag annars dras med. Genom att sätta hållbara och välplanerade system på plats redan från början kan du koncentrera dig på att driva och expandera din verksamhet istället för att lägga tid och energi på petitesser.

Lycka till med företagsstarten!

3 Sep 2017