Vad är det för moms på catering?

Du som ska ordna konferens gör klokt i att fixa maten med hjälp av catering. Här kan du se vad det är för moms på catering!

Skatteverket här den myndighet som har hand om skatter och moms både för företag och privatpersoner. Du som ska ordna konferens ska naturligtvis betala moms på restaurang- och cateringstjänsten som du använder. Reglerna kring detta har ändrats under senaste åren.

Från och med den första januari 2012 sänktes skattesatsen på just restaurangtjänster och catering ner till tolv procent.

Myndigheten är tydlig med att just sådana tjänster ska beskattas, och det gäller när de här tjänsterna tillhandahålls vid en konferens eller liknande.

Viktigt att ha med sig för dig som beställer catering, är att momsen påverkas av ifall du beställer hela tjänsten sammanhängande, eller i olika delar. Det avgörande är alltså om de olika delarna av tjänsten beställs fristående eller tydligt går att koppla till varandra. Du har en tydlig koppling så fort samma säljare och köpare är inblandad vid samma tillfälle.

Bord med snittar och bubbel

Viktig kontakt mellan säljare och köpare

Normalt tar säljaren ut ett enhetspris och tjänsten gäller vid ett tillfälle. Men som säljare kan man också dela upp tjänsten och då prissätts varje del separat. Du som köper catering kan få olika fakturor beroende på om beställningen är gjord vid bara ett tillfälle eller om du ringt eller köpt tjänsten via säljarens hemsida i omgångar.

Till exempel: du ska ordna en kick off-fest. Först beställer du mat för 40 personer och beställer det.

Det visar sig sen att tre av dessa har specialkost och du hör då av dig till säljaren för att ändra i din beställning.

Efter några dagar inser du att det vore klokt att också bjuda in ett par kunder på festen, du ringer och ändrar beställningen en gång till.

Säljaren kan då se det här som tre olika tillfällen, eller som en beställning som du kompletterat efter hand. När säljaren sedan räknar ihop de olika tillfällena (eller ser dem som olika tillfällen) påverkar hur den totala momsen blir i slutändan. Men mest avgörande är ändå vad du faktiskt köper för pengarna.

Dyrare moms med alkohol

Myndigheternas regler för en restaurang- och cateringtjänst är alltså att den mat och dryck du beställer går för 12 procent från och med 2012 års riktlinjer. Men det finns fler regler kring det här än bara en procentsats.

För att det ska räknas som catering enligt Skatteverkets regler ska maten i princip gå att äta direkt på plats dit du beställt den (eller dricka direkt om det handlar om dryck). Det är själva tjänsten som ska vara det övervägande inslaget i ditt köp. Inte råvaran.

Om du till exempel köper restaurangtjänster säger reglerna att det ska finnas tillgång till en lokal att äta i, en toalett, porslin och bestick. I tjänsten ingår dukning, servering av personalen, avdukning efter måltiden samt diskning av porslin och städning av lokalen. Garderob måste inte finnas.

Reglerna säger också att om du köper restaurangtjänster som omfattar alkohol ska den alltid gå för 25 procents moms. Då måste du alltså betala en moms för maten och en annan för alkohol.

10 Jan 2020