Tittar man på jobbsökarannonserna i landets tidningar ser man annonser där man skriver att man sitter i ”ljusa och fräscha lokaler”, eller på ”en attraktiv plats”, eller som har en social och trevlig samvaro på jobbet där man trivs och har kul ihop. Beskrivningar av jobbet som utlyses är antingen att adressen är viktig, eller så är inredningen viktig. De andra beskriver en social samvaro på jobbet, lite som ett ”vuxendagis” där man ska trivas under dagarna. Lite märkligt när tanken är att man ska jobba för pengarna och inte tvärtom. Men låt oss titta lite på vad som är ”attraktiva lokaler”.

Ljust och fräsch eller roligt och kul

Ljust och fräscht verkar vara ett av de mest använda beskrivningarna. Det viktigaste för en gynnsam arbetsmiljö är att arbetarna får tillräckligt ljus för att inte behöva anstränga ögonen. De behöver få bra ventilation för att inte somna på jobbet på grund av syrebrist. Det är också viktigt få värme så de inte behöver frysa under arbetstid. När det viktigaste är tillgodosett, vad mer är viktigt?

Hur är kontoren inredda?

Många kontor har öppna landskap, vilket har gjort alltfler stressade av att lyssna till andras telefonsamtal, radiolyssnande och så vidare. Andra har traditionella rum som de kan stänga inne sig i. Allt beror ju på arbetets art. Bäst är ju att sätta samman alla som har liknande arbetsuppgifter. Är det någon som sitter i telefonsamtal dagen i ända är det kanske bäst att de får sitta någorlunda avskilt. Inte oväntat har man callcenter som sitter och pratar i munnen på varandra. Då får de som sitter bredvid varandra energi av att lyssna på de andras samtal (eller så blir de störda av det).

Frilansar vinner på gemensam lokal

Många frilansande mediearbetare sitter ofta tillsammans för att peppa varandra. Då betalar de för sitt skrivbord och delar rättvist på hyran för de gemensamma köket, kaffet och event som de har tillsammans. Fördelarna är ganska uppenbara, då man får en sorts arbetsgemenskap, samtidigt som man arbetar självständigt. Man får en lokal borta från det egna hemmet, och får en arbetsliknande vardag då man går till och från sitt arbete, trots att man egentligen kan jobba vilken tid som helst på dygnet. Här kan du läsa mer om kontor och lokaler.

10 Jan 2018