Den som arbetar med löner och administration är en person som bör behärska att ha många bollar i luften samtidigt. Men exakt vad gör en löneadministratör?
Varierande arbetsuppgifter
Titeln löneadministratör avslöjar att en stor del av arbetet går ut på att administrera löner, vilket innebär att man till exempel tar emot och sammanställer tidrapporter och ser till ett lönen betalas ut till rätt medarbetare på rätt dag. Arbetet innefattar dock flera andra arbetsuppgifter och även om det är samma arbetsuppgifter vecka efter vecka så är ingen dag den andra lik. Man fungerar lite som spindeln i nätet på det företag man arbetar för och man får minst sagt ställa in sig på att lösa många problem under arbetsveckornas gång – och att hålla många bollar i luften samtidigt.
Förutom att administrera löner så tar löneadministratören emot kvitton och sköter utbetalningar för utlägg. Man är också den som håller koll och svarar på frågor kring semesterdagar, föräldraledighet, traktamenten, pension och mycket mer. Det är också ofta löneadministratören på ett företag som ansvarar för och skriver arbetsgivarintyg till medarbetarna. Det är minst sagt ett varierande jobb även om titeln kan antyda att det är enformigt.
Viktigt med social förmåga och service
Även om en löneadministratör arbetar mycket ensam, med att mata in uppgifter i olika system och så vidare, så är det också viktigt att man har en social förmåga. Man kommer nämligen ha mycket kontakt över både mail och telefon – med chefer, anställa och myndigheter och det är därför av stor vikt att man kan kommunicera bra, samt att man själv har ett bra bemötande. Man kommer få svara på många frågor från många olika personer och service är även det en stor del att själva yrkesrollen.
Var kan man jobba?
I princip alla företag som har anställda behöver någon som kan sköta om lönerna och man kan jobba på både stora och små sådana. Är man företagare och har väldigt få anställda kanske man börjar med att vara sin egen löneadministratör men i takt med att man växer och får fler anställda är det vanligt att överlåta jobbet till någon annan.
Det spelar alltså ingen roll om det gäller kommuner och landsting, stora företag, privata företag eller ideella organisationer – en löneadministratör kan behövas överallt och har man fått kunskaper och erfarenheter brukar det inte vara några större problem att få jobb.
Löneadministratörens personliga egenskaper
Att arbeta med löner och utbetalningar innebär såklart en hel del siffror, så att man gillar siffor och har lätt för att räkna är såklart en förutsättning för att behärska yrket. Utöver det ska man som tidigare nämnt vara en problemlösare som kan hålla många järn i elden samtidigt.
Man bör vara lyhörd och prestigelös – man jobbar trots allt till stor del med löner vilket innebär andra personers pengar och privata uppgifter. Man bör också kunna arbeta relativt snabbt och ha goda kunskaper vad gäller datorer samt olika system.
En löneadministratör har många olika arbetsuppgifter och spelar en viktig roll på ett företag. Noggrannhet är A och O och det gäller att man har rätt kunskaper för att klara av allt.
Här kan du läsa mer om löner och lönehantering.
Andra inlägg
- Datorhjälp i Stockholm – när tekniken strular
- Effektiva lösningar för kontorsstädning i Solna
- Fördelen med att bygga en solcellspark
- Solceller bygger framtidens hållbara energisystem
- Bokföringens labyrinter i Stockholm
- Smarta lösningar för kontorsstädning i Malmö
- Enkel elbilsladdning är vägen framåt för en samfällighet
- Effektiva strategier för chefsrekrytering
- Bokföringens värld i Stockholm
- Rusta och Matcha för en ljusare arbetsmarknad i Göteborg