Att jämföra priser och tjänster hos flera olika redovisningsföretag, inför att tjänsten ska köpas in, är en stark rekommendation. Generellt kan sägas att man kommer få lika många prisnivåer som företag som kontaktas. Dessutom är det mycket olika hur företagen som hjälper till med bokföringen väljer att prissätta sin tjänst. Det visar en jämförelse av sju företag som arbetar med bokföring i Linköping.

De sju företag som kontrollerades var de sju som presenteras på Googles första resultatsida vid sökning på ”Bokföring Linköping”. Med andra ord är det de företag som de flesta kommer att kontakta om de söker efter hjälp med bokföringen via sökmotorn.

Tydlighet med tjänster

Det som är extremt lika mellan de olika företagen är hur de presenterar sina tjänster. Samtliga låter besökaren läsa om deras tjänster så som bokföring, löner, bokslut och skattehantering. Till stor del är hemsidorna mycket lika varandra med information om tjänsterna, kontaktsida samt kort om företaget. Men när det kommer till att jämföra priser är det inte alls lika lätt att hitta information.

En med tydliga pris

Av de 7 jämförda företagen i Linköping var det enbart ett (2017) som presenterade sina priser på hemsidan. Detta utifrån färdiga paket där bokföringen kostade ett fast pris per månad. Visserligen fanns olika stora paket men med denna väg vet kunden hur mycket bokföringen kommer att kosta varje månad.

Består ofta av individuella lösningar

En orsak till att så många företag inte väljer att skriva ut priset på hemsidan är att företag som vill ha hjälp av en bokföringsfirma oftast har individuella behov. Någon vill ha hjälp med en rad olika tjänster medan andra bara behöver ha hjälp med enstaka tjänster. Då tjänsterna i sig kostar olika mycket och att man även kombinerar fasta med rörliga priser kan det helt enkelt blir otydligt för kunden om prissättningen presenteras på hemsidan. Som bokföringsfirma måste man helt enkelt få en helhetsbild över kundens behov innan man kan ge en fullständig prisbild.

Jämför man dessa sju företag i Linköping mot sju i Stockholm (eller i andra delar av landet) så visar det sig att vara ungefär samma resultat. De flesta visar inte upp priser på hemsidorna. Det kan förklaras med ovanstående resonemang men samtidigt bör samtliga företag ha en prisbild att visa sina kunder. Detta åtminstone på de vanligaste tjänsterna som ex. bokföring, deklaration, bokslut m.m. Om man arbetar med löpande timpenning finns ju även den att visa upp.

Allt gratis konsultationsmöte

Det som däremot alltid är gratis är ett kravlöst konsultationsmöte. Man träffar då redovisningsföretaget och går igenom det behov man själv har. Man kan räkna med att en sådan träff tar mellan 30-90 minuter vilket betyder att företagarna knappast kommer att besöka ett större antal bokföringsföretag innan man bestämmer sig. Men det kan absolut vara värt det. Eftersom priserna inte framgår på hemsidorna bör detta vara den tryggaste vägen att gå för att säkra sig mot allt för höga kostnader för bokföringen.

10 Apr 2017