Som småföretagare kan det finns en stor fördel att låta arbetet flöda via ett affärssystem. Ett system som kopplar samman försäljning, kundkontakter, ordrar, fakturor m.m. Det brukar förklaras som ett system som ger dig rätt underlag för rätt beslut. Detta genom att systemet ger dig överblick över ekonomin på ett helt annat sätt än annars.

Som småföretagare gäller det att titta på olika affärssystem och avgöra vilket som passar bäst. Det finns affärssystem som är utvecklade för hantverkare, frisörer och andra branscher men även de som har inriktning mot småföretag eller stora företag m.m.

Börja med att utgå från dina behov. Det är lätt att titta på affärssystemet och imponeras av de mängder funktioner som finns. Men har du som småföretagare egentligen behov av alla dessa? Titta istället på vilka funktioner du vill ha och utgå från det i val av affärssystem. Håll dig till dessa behov och lockas inte till större system enbart av häftiga funktioner. Kortfattat så ska du söka efter ett system som bara ger vad du behöver – så du inte betalar för onödigt stor lösning.

Men vad händer om företaget växer då? Det bör inte vara några problem. Mer etablerade affärssystem för småföretag är anpassade för att kunna ”växa i”. Det betyder att du kan köpa tilläggsmoduler och bygga ut systemet helt efter att behovet ändras. Att däremot köpa in sig i ett system som är helt statiskt är att ta en risk. Det är omöjligt att veta hur framtiden och behoven kommer se ut.

Andra steget är att fråga dig hur mycket du själv vill göra inom administrationen. Det går att outsourca allt från lönehantering och bokföring till andra tjänster. För småföretagare finns en stor fördel att köpa in dessa tjänster så man själv kan lägga sin tid på att utveckla företaget och fokusera på dess kärnverksamhet. Vill ni göra lönehanteringen själv så behöver självklart detta finnas med i affärssystemet. Men vill ni att ett företag ska ta hand om detta kanske de har ett specifikt system som de använder. Därmed finns inte behovet av lönehantering i det affärssystem som köps in.

Tredje steget är att titta på kostnaden. Vad kostar det per månad och tillkommer det några kostnader? Det är inte helt lätt att jämföra dessa prisnivåer eftersom det innehåller så olika funktioner. Dessutom kan det tillkomma kostnader när man väl börjar sätta ihop vilka funktioner som önskas. Det tydligaste är att be om offert och sedan ställa dessa mot varandra.

4 Nov 2018