En skrivare behövs på alla arbetsplatser. Åtminstone då och då. Men vilken typ av skrivare som är nödvändig kan förstås variera från kontor till kontor.

På ett kontor är en skrivare oftast en 100 % given maskin. De flesta behöver den, åtminstone ibland. Även om det bara är några eller någon enstaka gång per år som man använder den, är det fruktansvärt irriterande om den inte finns där när man behöver den.

Om många utskrifter skall göras, och det ofta, behövs en riktigt proffsig maskin. En stor och effektiv laserskrivare med många funktioner är då bra. Dessa är till exempel vanliga att ha i skolor. På ett mindre kontor där utskrifter och kopior bara behövs i små mängder, någon gång ibland, räcker en mindre variant. En bläckstråleskrivare är då ett passande alternativ.

Rätt skrivare på rätt kontor

Att hitta rätt rätt sorts kan kännas knepigt. En laserskrivare har tonerkassetter medan en bläckstråleskrivare bläckpatroner. Den första är framförallt bra på att skriva ut skarpa textdokument, medan den andra är särskilt bra på bilder. Laserskrivaren brukar vara snabbare än bläckstråleskrivaren, men är oftast dyrare att köpa in. Däremot är utskriftskostnaden lägre än för bläckstråleskrivaren.

Att välja skrivare till kontor kan kännas som att famla omkring i en mörk och snårig djungel. För att veta vilken som passar bäst kan man värdera sina behov utifrån ovan nämnda parametrar. Men generellt sett så brukar alltså en laserskrivare passa bäst på stora företag, medan en bläckstråleskrivare passar bäst på mindre kontor eller för hemmabruk.

10 Jul 2022